Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 970061

Nutritivna i energetska svojstva ploda oraha


Jovičić Nives; Kalambura, Sanja; Matin, Ana
Nutritivna i energetska svojstva ploda oraha // Zbornik sažetaka, Krmiva 2018 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.).
Zagreb: Krmiva d.o.o., 2018. str. 104-104 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Nutritivna i energetska svojstva ploda oraha
(Nutritional and energy properties of Walnut)

Autori
Jovičić Nives ; Kalambura, Sanja ; Matin, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka, Krmiva 2018 / Modrić, Mario ; Matin, Ana - Zagreb : Krmiva d.o.o., 2018, 104-104

Skup
XXV. Međunarodno savjetovanje KRMIVA 2018

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06-08.06.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Ljuska oraha ; biomasa ; nutritivne karakteristike ; zaštita okoliša
(Nut shell ; biomass ; energy ; nutritional properties ; environmental protection)

Sažetak
Jezgra oraha koristi se u različite prehrambene svrhe dok ljuska ostaje kao nusproizvod koji svojim zbrinjavanjem dodatno cjenovno opterećuje jezgru. Jezgra oraha je odličan izvor nutrijenata, osobito proteina i esencijalnih masnih kiselina. Sadrži visok udio ulja s izvrsnom ravnotežom masnih kiselina. Nakon upotrebe jezgre u prehrambene svrhe zaostaje ljuska kao visokovrijedni neiskorišteni ostatak odnosno biomasa. Biomasa predstavlja prvi i najstariji izvor energije koji su ljudi upotrebljavali u obliku raznih drvnih ostataka koje su skupljali i koristili za grijanje, kuhanje i ostale potrebe. Od nutritivnih svojstava jezgre određena je količina vlage, pepela te masti, dok je od energetskih svojstava ljuske oraha određen sadržaj negorivih tvari (voda, pepeo, koks, fiksirani ugljik i dušik) te gorivih tvari (ugljik, sumpor, vodik, kisik, hlapiva tvar), kao i ogrjevne vrijednost. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju pokazali su da je jezgra nutritivno vrlo vrijedna namirnica zbog visokog sadržaja ulja kao značajne komponente oraha dok ljuska oraha ima dobra energetska svojstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb,
Veleučilište Velika Gorica