Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 970050

Slobodno vrijeme i zadovoljstvo životom trudnica na otocima i susjednom kopnu


Delale, Eva Anđela; Novokmet, Natalija; Fuchs, Nives; Missoni, Saša
Slobodno vrijeme i zadovoljstvo životom trudnica na otocima i susjednom kopnu // Kvaliteta života kroz životni vijek:izazovi i preporuke / Brajša-Žganec, Andreja ; Penezić, Zvjezdan ; Tadić Vujčić, Maja (ur.).
Sveti Martin na Muri, 2018. str. 173-173 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Slobodno vrijeme i zadovoljstvo životom trudnica na otocima i susjednom kopnu
(Leisure time and the satisfaction of life of pregnant women on Croatian Islands' and adjacent Mainland)

Autori
Delale, Eva Anđela ; Novokmet, Natalija ; Fuchs, Nives ; Missoni, Saša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Kvaliteta života kroz životni vijek:izazovi i preporuke / Brajša-Žganec, Andreja ; Penezić, Zvjezdan ; Tadić Vujčić, Maja - , 2018, 173-173

ISBN
978-953-55079-7-0

Skup
26. godišnja konferencija hrvatskih psihloga

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, 7-10.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Trudnoća, zadovoljstvo životom, slobodno vrijeme, zdravstveni lokus kontrole, depresija, nada
(Pregnancy, satisfaction of life ; leisure time, health locus of control, depression, hope)

Sažetak
Cilj istraživanja je utvrditi promjene u načinu provođenja slobodnog vremena trudnica prije i tijekom trudnoće te utvrditi neke psihosocijalne odrednice zadovoljstva životom trudnica na otocima i susjednom kopnu. Istraživanjem je obuhvaćeno 326 žena u razdoblju od 18 do 28 mjeseca trudnoće. Osim sociodemografskih varijabli obrazovanja, subjektivne procjene materijalnog stanja obitelji i broja članova kućanstva sudionica primijenjeni su instrumenti koji mjere zadovoljstvo životom, učestalost korištenja slobodnog vremena, uznemirenost stresnim događajima, dimenzije zdravstvenog lokusa kontrole, depresivne simptome te izraženost nade. Smanjena je čestina korištenja svih oblika slobodnog vremena trudnica u trudnoći pri čemu je utvrđena je statistički značajna promjena u korištenju aktivnijih oblika slobodnog vremena trudnica (tjelovježba, rekreacija na otvorenom, vrtlarstvo, putovanja, umjetnost i obrt, hobiji, vjerske i duhovne aktivnosti kartanje, piće, slušanje glazbe, računarstvo i igranje igrica) dok nema razlike u čestini čitanja knjiga, gledanja TV i filmova, u vremenu provedenom s obitelji i prijateljima te pripremi hrane i kuhanju prije i poslije trudnoće. Odabranim prediktorskim varijablama objašnjeno je 38, 2% varijance zadovoljstva životom trudnica, pri čemu su sa zadovoljstvom životom izravno ili neizravno povezani subjektivna procjena materijalnog stanja obitelji, promjena u načinu korištena slobodnog vremena trudnica, moćni drugi kao dimenzija lokusa kontrole, depresivni simptomi i nada. Što je bolja subjektivna procjena materijalnog stanja u obitelji, izraženija nada i vjerovanje trudnica da moćni drugi imaju kontrolu nad njihovim zdravljem te manji broj depresivnih simptoma trudnica, izraženije je njihovo zadovoljstvo životom. Također, što je veća razlika u korištenju slobodnog vremena prije i za vrijeme trudnoće veće je zadovoljstvo životom trudnica. Navedeno ukazuje na veće zadovoljstvo životom trudnica koje u većoj mjeri vode brigu o vlastitom slobodnom vremenu i aktivno se prilagođavaju trudničkom statusu. Osim smjernica za buduća istraživanja u izlaganju će se diskutirati praktične implikacije dobivenih rezultata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Psihologija, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-UIP-2014-09-6598 - Kohortna studija rođenih na istočnojadranskim otocima (Saša Missoni, )

Ustanove
Institut za antropologiju