Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 969806

Socioemocionalni razvoj i dobrobit djece: Uloga individualnih karakteristika roditelja


Brajša-Žganec, Andreja
Socioemocionalni razvoj i dobrobit djece: Uloga individualnih karakteristika roditelja // Knjiga sažetaka: kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke / Brajša-Žganec, A. ; Penezić, Z. ; Tadić Vujčić, M. (ur.).
Sv. Martin na Muri: Hrvatsko psihološko društvo, 2018. str. 318-318 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Socioemocionalni razvoj i dobrobit djece: Uloga individualnih karakteristika roditelja
(Socio-emotional development and children well-being: the role of individual characteristics of parents)

Autori
Brajša-Žganec, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Knjiga sažetaka: kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke / Brajša-Žganec, A. ; Penezić, Z. ; Tadić Vujčić, M. - Sv. Martin na Muri : Hrvatsko psihološko društvo, 2018, 318-318

ISBN
978-953-55079-7-0

Skup
26. godišnja konferencija hrvatskih psihologa

Mjesto i datum
Sv. Martin na Muri, Hrvatska, 07.-10.11.2018.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Socioemocionalni razvoj, dobrobit, roditelji, djeca
(Socio-emotional development, well-being, parents, children)

Sažetak
Koji roditelji znaju dobro odgajati djecu, odnosno koje karakteristike roditelja su najviše povezane sa socioemocionalnim razvojem i dobrobiti djece? Koja je važnost individualnih karakteristika roditelja za socioemocionalnim razvojem i dobrobiti djece? Ova i slična pitanja često si postavljamo u radu sa roditeljima i djecom. Istraživanja su pokazala da je kvaliteta života očeva i majki povezana sa socijalnom i emocionalnom kompetencijom djece, te da su dobrobit obitelji i roditelja, njihovo zadovoljstvo životom i sreća, povezani sa zdravim socioemocionalnim razvojem djece i njihovom dobrobiti. Roditeljska dobrobit povezana je sa dobrobiti pojedinih članova obitelji a zadovoljavajući roditeljski postupci povezani su sa pozitivnim razvojnim ishodima kod djece pri čemu je u istraživanjima potvrđena direktna i indirektna veza između zadovoljstva životom roditelja i socijalne i emocionalne kompetentnosti djece. Roditelji koji su zadovoljni svojim životom više vremena provode sa svojom djecom na kvalitetan način, više se igraju sa svojom djecom, lakše rješavaju sve probleme na koje naiđu, a ta djeca se pri tome više prosocijalno ponašaju, imaju bolju samoregulaciju te postižu bolje rezultate na mjerama izvršnih funkcija. Samopoštovanje, lokus kontrole, kao i druge osobine ličnosti roditelja također su povezane sa socijalnom i emocionalnom kompetentnosti djece. Raspravljat će se o kvaliteti života roditelja i njihovim individualnim karakteristikama kao važnim čimbenicima ranog socijalnog i emocionalnog razvoja djeteta.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Andreja Brajša-Žganec, (185362)