Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 969790

Roditeljstvo, partnerski odnosi i dobrobit


Brajša-Žganec, Andreja; Brkljačić, Tihana; Kaliterna Lipovčan, Ljiljana; Lučić, Lana; Prizmić Larsen, Zvjezdana
Roditeljstvo, partnerski odnosi i dobrobit // Knjiga sažetaka - Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke / Brajša-Žganec, A. ; Penezić, Z. ; Tadić Vujčić, M. (ur.).
Sv. Martin na Muri: Hrvatsko psihološko društvo, 2018. str. 167-167 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 969790 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Roditeljstvo, partnerski odnosi i dobrobit
(Parenthood, partner relationships and well-being)

Autori
Brajša-Žganec, Andreja ; Brkljačić, Tihana ; Kaliterna Lipovčan, Ljiljana ; Lučić, Lana ; Prizmić Larsen, Zvjezdana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka - Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke / Brajša-Žganec, A. ; Penezić, Z. ; Tadić Vujčić, M. - Sv. Martin na Muri : Hrvatsko psihološko društvo, 2018, 167-167

ISBN
978-953-55079-7-0

Skup
26. godišnja konferencija hrvatskih psihologa

Mjesto i datum
Sv. Martin na Muri, Hrvatska, 07.-10.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
dobrobit, djeca, brak, zadovoljstvo vezom, CRO-WELL
(well-being, children, marriage, relationship satisfaction, CRO-WELL)

Sažetak
Socijalne veze stabilan su prediktor dobrobiti pojedinca, a neke od najvažnijih socijalnih veza ostvaruju se unutar obitelji. Istraživanja sustavno pokazuju više razine subjektivne dobrobiti kod osoba koje su u stabilnim vezama ili braku, dok nalazi vezani uz posljedice roditeljstva na dobrobit pojedinca nisu konzistentni. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u dobrobiti s obzirom na bračni status i roditeljstvo sudionika. U radu su korišteni podaci prikupljeni tijekom drugo vala CRO-WELL longitudinalnog istraživanja dobrobiti punoljetnih hrvatskih gađana (N=2448). Sudionici su, nakon informiranog pristanka, ispunili opsežni mrežni upitnik koji je uključivao brojna socio-demografska pitanja, listu životnih događaja i nekoliko instrumenata za procjenu različitih aspekata dobrobiti. U ovom radu kao pokazatelje dobrobiti koristili smo Skalu Procvata, SPANE upitnik pozitivnih i negativnih emocija doživljenih u prethodnom mjesecu, skalu zadovoljstva brakom ili vezom konstruiranu u okviru CRO-WELL projekta, te opću mjeru zadovoljstva životom i sreće. Usporedbom sudionika koji su u braku (ili izvanbračnoj zajednici), onih koji to nisu i rastavljenih sudionika, ustanovili smo da rastavljeni iskazuju niže razine subjektivne dobrobiti po svim proučavanim kriterijima. Iako osobe u braku na više indikatora pokazuju statistički značajno veće pokazatelje dobrobiti od sudionika koji nisu u braku, s obzirom na zadovoljstvo vezom, 431 sudionik koji jest u vezi, ali ne i u braku, zadovoljniji je tim odnosom od onih koji su u braku. Usporedbom sudionika koji imaju i nemaju djecu ustanovili smo da roditelji u prosjeku pokazuju veću razinu procvata i da doživljavaju manje negativnih emocija, ali i da su manje zadovoljni brakom od osoba koje nemaju djecu. S obzirom na broj djece do 18 godina koja žive u kućanstvu, nađen je lagani trend većeg zadovoljstva roditelja s većim brojem djece na svim indikatorima dobrobiti, no isti nije dosegao razinu statističke značajnosti. Međutim, 107 roditelja koji su dobili dijete u posljednjih godinu dana procijenili su opće zadovoljstvo životom višim i od osoba bez djece i od roditelja starije djece. Ovo istraživanje nastojalo je doprinijeti produbljivanju i boljem razumijevanju složenog odnosa različitih obiteljskih uvjeta i dobrobiti pojedinca, a nalazi potvrđuju složenost ovog odnosa i pružaju smjernice za buduća istraživanja.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2014-09-4398 - Hrvatsko longitudinalno istraživanje dobrobiti CRO-WELL (Ljiljana Kaliterna Lipovčan, HRZZ)

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Brajša-Žganec, Andreja; Brkljačić, Tihana; Kaliterna Lipovčan, Ljiljana; Lučić, Lana; Prizmić Larsen, Zvjezdana
Roditeljstvo, partnerski odnosi i dobrobit // Knjiga sažetaka - Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke / Brajša-Žganec, A. ; Penezić, Z. ; Tadić Vujčić, M. (ur.).
Sv. Martin na Muri: Hrvatsko psihološko društvo, 2018. str. 167-167 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Brajša-Žganec, A., Brkljačić, T., Kaliterna Lipovčan, L., Lučić, L. & Prizmić Larsen, Z. (2018) Roditeljstvo, partnerski odnosi i dobrobit. U: Brajša-Žganec, A., Penezić, Z. & Tadić Vujčić, M. (ur.)Knjiga sažetaka - Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke.
@article{article, year = {2018}, pages = {167-167}, keywords = {well-being, children, marriage, relationship satisfaction, CRO-WELL}, isbn = {978-953-55079-7-0}, title = {Parenthood, partner relationships and well-being}, keyword = {well-being, children, marriage, relationship satisfaction, CRO-WELL}, publisher = {Hrvatsko psiholo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Sv. Martin na Muri, Hrvatska} }