Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 969768

Voće i povrće u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti


Šoher, Lidija; Čačić Kenjerić, Daniela
Voće i povrće u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti // 3. Simpozij Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka
Osijek, Hrvatska, 2018. (predavanje, neobjavljeni rad, stručni)


Naslov
Voće i povrće u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti
(Fruit and vegetables in noncommunicable diseases (NCDs) prevention)

Autori
Šoher, Lidija ; Čačić Kenjerić, Daniela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni

Skup
3. Simpozij Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16. - 17. 11. 2018.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Voće, povrće, kronične nezarazne bolesti, prevencija
(Fruit, vegetables, NCDs, prevention)

Sažetak
Jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu su kronične nezarazne bolesti i debljina.Debljina je jedan od glavnih čimbenika razvoja ovih bolesti, stoga su sve preporuke usmjerene ka usvajanju zdravih životnih navika. Pravilna prehrana čini veliki dio tih navika. Osim preporuka za unos masti, cjelovitih žitarica i soli, naglašava se unos voća i povrća. Zbog svoje energetske vrijednosti i niskog sadržaja masti, sadržaja prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i drugih fitokemikalija voće i povrće predstavlja idealan alat za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti i debljine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek