Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fiziologija bakterijskog soja Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojenog na maltozi u laboratorijskom mjerilu (CROSBI ID 423952)

Ocjenski rad | diplomski rad

Inkret, Ines Fiziologija bakterijskog soja Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojenog na maltozi u laboratorijskom mjerilu / Slavica, Anita (mentor); Zagreb, Hrvatska, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Inkret, Ines

Slavica, Anita

hrvatski

Fiziologija bakterijskog soja Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojenog na maltozi u laboratorijskom mjerilu

Amilolitička bakterija mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojena je u laboratorijskom mjerilu u modificiranoj MRS podlozi sa maltozom kao izvorom ugljika i energije i induktorom sinteze amilaze. Ovaj soj je uzastopnim precjepljivanjem i uzgojem u podlozi sa maltozom prilagođen na korištenje disaharida i, nakon toga, u laboratorijskom mjerilu raste brže i sintetizira znatno manje biomase nego kada nije prilagođen na ovaj supstrat. Homofermentativnom razgradnjom maltoze L. amylovorus DSM 20531T proizvodi mliječnu kiselinu kao jedini krajnji proizvod metabolizma i to znatno učinkovitije nakon prilagodbe. Proizvedena amilaza je izdvojena kroz dva postupka - najprije taloženjem amonijevim sulfatom i, nakon toga, ionsko-izmjenjivačkom kromatografijom. Tri kromatografski izdvojena proteinska pika pokazuju aktivnost prema škrobu u natrijevom acetatnom puferu (50 mmol L-1, pH 5, 5 pri 55C). Ovi su rezultati u skladu sa rezultatima biospecifične kromatografije pomoću koje su izdvojena tri proteinska pika, koja također pokazuju aktivnost prema škrobu. Najveću specifičnu aktivnost od 300 U mg-1 imaju proteini eluirani tijekom ionsko-izmjenjivačke kromatografije pri 0, 6 mol L-1 NaCl u puferu. Sva tri izdvojena pika sadrže više proteinskih vrpci, kako je to detektirano SDS-PAGE metodom, i mase ovih proteina su između 50 i 94 kDa.

fiziologija amilolitičke bakterije mliječne kiseline, maltoza, Lactobacillus amylovorus, laboratorijsko mjerilo, amilaza, kromatografija

nije evidentirano

engleski

Physiology of strain Lactobacillus amylovorus DSM 20531T cultivated on maltose at laboratory scale

nije evidentirano

physiology of amylolytic lactic acid bacterium, maltose, Lactobacillus amylovorus, laboratory scale, amylase, chromatography

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

21.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija