Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 969636

Fiziologija bakterijskog soja Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojenog na maltozi u laboratorijskom mjerilu


Inkret, Ines
Fiziologija bakterijskog soja Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojenog na maltozi u laboratorijskom mjerilu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 969636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fiziologija bakterijskog soja Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojenog na maltozi u laboratorijskom mjerilu
(Physiology of strain Lactobacillus amylovorus DSM 20531T cultivated on maltose at laboratory scale)

Autori
Inkret, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
21.07

Godina
2017

Stranica
53

Mentor
Slavica, Anita

Ključne riječi
fiziologija amilolitičke bakterije mliječne kiseline, maltoza, Lactobacillus amylovorus, laboratorijsko mjerilo, amilaza, kromatografija
(physiology of amylolytic lactic acid bacterium, maltose, Lactobacillus amylovorus, laboratory scale, amylase, chromatography)

Sažetak
Amilolitička bakterija mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojena je u laboratorijskom mjerilu u modificiranoj MRS podlozi sa maltozom kao izvorom ugljika i energije i induktorom sinteze amilaze. Ovaj soj je uzastopnim precjepljivanjem i uzgojem u podlozi sa maltozom prilagođen na korištenje disaharida i, nakon toga, u laboratorijskom mjerilu raste brže i sintetizira znatno manje biomase nego kada nije prilagođen na ovaj supstrat. Homofermentativnom razgradnjom maltoze L. amylovorus DSM 20531T proizvodi mliječnu kiselinu kao jedini krajnji proizvod metabolizma i to znatno učinkovitije nakon prilagodbe. Proizvedena amilaza je izdvojena kroz dva postupka - najprije taloženjem amonijevim sulfatom i, nakon toga, ionsko-izmjenjivačkom kromatografijom. Tri kromatografski izdvojena proteinska pika pokazuju aktivnost prema škrobu u natrijevom acetatnom puferu (50 mmol L-1, pH 5, 5 pri 55C). Ovi su rezultati u skladu sa rezultatima biospecifične kromatografije pomoću koje su izdvojena tri proteinska pika, koja također pokazuju aktivnost prema škrobu. Najveću specifičnu aktivnost od 300 U mg-1 imaju proteini eluirani tijekom ionsko-izmjenjivačke kromatografije pri 0, 6 mol L-1 NaCl u puferu. Sva tri izdvojena pika sadrže više proteinskih vrpci, kako je to detektirano SDS-PAGE metodom, i mase ovih proteina su između 50 i 94 kDa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Slavica (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Inkret, Ines
Fiziologija bakterijskog soja Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojenog na maltozi u laboratorijskom mjerilu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Inkret, I. (2017) 'Fiziologija bakterijskog soja Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojenog na maltozi u laboratorijskom mjerilu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Inkret, I.}, year = {2017}, pages = {53}, keywords = {fiziologija amiloliti\v{c}ke bakterije mlije\v{c}ne kiseline, maltoza, Lactobacillus amylovorus, laboratorijsko mjerilo, amilaza, kromatografija}, title = {Fiziologija bakterijskog soja Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojenog na maltozi u laboratorijskom mjerilu}, keyword = {fiziologija amiloliti\v{c}ke bakterije mlije\v{c}ne kiseline, maltoza, Lactobacillus amylovorus, laboratorijsko mjerilo, amilaza, kromatografija}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Inkret, I.}, year = {2017}, pages = {53}, keywords = {physiology of amylolytic lactic acid bacterium, maltose, Lactobacillus amylovorus, laboratory scale, amylase, chromatography}, title = {Physiology of strain Lactobacillus amylovorus DSM 20531T cultivated on maltose at laboratory scale}, keyword = {physiology of amylolytic lactic acid bacterium, maltose, Lactobacillus amylovorus, laboratory scale, amylase, chromatography}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font