Fiziologija bakterijskog soja Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojenog na maltozi u laboratorijskom mjerilu (CROSBI ID 423952)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Inkret, Ines
Slavica, Anita
hrvatski
Fiziologija bakterijskog soja Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojenog na maltozi u laboratorijskom mjerilu
Amilolitička bakterija mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojena je u laboratorijskom mjerilu u modificiranoj MRS podlozi sa maltozom kao izvorom ugljika i energije i induktorom sinteze amilaze. Ovaj soj je uzastopnim precjepljivanjem i uzgojem u podlozi sa maltozom prilagođen na korištenje disaharida i, nakon toga, u laboratorijskom mjerilu raste brže i sintetizira znatno manje biomase nego kada nije prilagođen na ovaj supstrat. Homofermentativnom razgradnjom maltoze L. amylovorus DSM 20531T proizvodi mliječnu kiselinu kao jedini krajnji proizvod metabolizma i to znatno učinkovitije nakon prilagodbe. Proizvedena amilaza je izdvojena kroz dva postupka - najprije taloženjem amonijevim sulfatom i, nakon toga, ionsko-izmjenjivačkom kromatografijom. Tri kromatografski izdvojena proteinska pika pokazuju aktivnost prema škrobu u natrijevom acetatnom puferu (50 mmol L-1, pH 5, 5 pri 55C). Ovi su rezultati u skladu sa rezultatima biospecifične kromatografije pomoću koje su izdvojena tri proteinska pika, koja također pokazuju aktivnost prema škrobu. Najveću specifičnu aktivnost od 300 U mg-1 imaju proteini eluirani tijekom ionsko-izmjenjivačke kromatografije pri 0, 6 mol L-1 NaCl u puferu. Sva tri izdvojena pika sadrže više proteinskih vrpci, kako je to detektirano SDS-PAGE metodom, i mase ovih proteina su između 50 i 94 kDa.
fiziologija amilolitičke bakterije mliječne kiseline, maltoza, Lactobacillus amylovorus, laboratorijsko mjerilo, amilaza, kromatografija
nije evidentirano
engleski
Physiology of strain Lactobacillus amylovorus DSM 20531T cultivated on maltose at laboratory scale
nije evidentirano
physiology of amylolytic lactic acid bacterium, maltose, Lactobacillus amylovorus, laboratory scale, amylase, chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
21.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb, Hrvatska