Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 969634

Izolacija amilaze amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T ion-izmjenjivačkom kromatografijom


Jakša, Ivona
Izolacija amilaze amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T ion-izmjenjivačkom kromatografijom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 969634 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija amilaze amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T ion-izmjenjivačkom kromatografijom
(Isolation of amylase produced by amylolytic lactic acid bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T by using ion-exchange chromatography)

Autori
Jakša, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
21.07

Godina
2017

Stranica
39

Mentor
Slavica, Anita

Ključne riječi
amilolitička bakterija mliječne kiseline, Lactobacillus amylovorus, indukcija amilaze, taloženje proteina, ion-izmjenjivačka kromatografija
(amylolytic lactic acid bacterium, Lactobacillus amylovorus, amylase induction, protein precipitation, ion-exchange chromatography)

Sažetak
Amilolitička bakterija mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojena je u MRS podlozi s maltozom kao supstratom u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom pri konstantnoj temperaturi, pH vrijednosti suspenzije i broju okretaja miješala. Iz eksperimentalnih podataka procijenjeni biokinetički parametri za rast biomase i proizvodnju mliječne kiseline s pomoću ovog bakterijskog soja jasno pokazuju da je L. amylovorus DSM 20531T izvrstan kandidat za industrijsku proizvodnju ove kiseline. Maltoza inducira proizvodnju vanstanične amilaze u relativno visokim koncentracijama i zadovoljavajuće aktivnosti za provođenje izolacije i pročišćavanja ovog enzima. Proizvedena amilaza je izdvojena taloženjem amonijevim sulfatom i to pri 25, 50 i 75% zasićenja. Većina aktivne amilaze izdvojena je pri 75% zasićenja otopine amonijevim sulfatom, pa su ovako dobiveni peleti korišteni za daljnje pročišćavanje izdvojenog enzima. Pročišćavanje resuspendirane amilaze provedeno je ion-izmjenjivačkom kromatografijom. Od ukupno pet proteinskih pikova odijeljenih tijekom eluiranja proteina s ion-izmjenjivačke kolone pomoću otopine natrijeva klorida, samo tri proteina imaju amilolitičku aktivnost. Najmanju specifičnu aktivnost ima protein eluiran pri 0, 5 mol L-1 NaCl (47 U mg- 1), dok veću specifičnu aktivnost imaju proteini eluirani pri 0, 4 (62 U mg-1) i 0, 6 mol L-1 natrijevog klorida u puferu (263 U mg-1). Sve tri ion-izmjenjivačkom kromatografijom izdvojene frakcije amilaze sadrže nekoliko proteinskih vrpci, kako je to utvrđeno SDS-PAGE metodom, i to molekulskih masa između 50 i 94 kDa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Slavica (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Jakša, Ivona
Izolacija amilaze amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T ion-izmjenjivačkom kromatografijom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Jakša, I. (2017) 'Izolacija amilaze amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T ion-izmjenjivačkom kromatografijom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jak\v{s}a, I.}, year = {2017}, pages = {39}, keywords = {amiloliti\v{c}ka bakterija mlije\v{c}ne kiseline, Lactobacillus amylovorus, indukcija amilaze, talo\v{z}enje proteina, ion-izmjenjiva\v{c}ka kromatografija}, title = {Izolacija amilaze amiloliti\v{c}ke bakterije mlije\v{c}ne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T ion-izmjenjiva\v{c}kom kromatografijom}, keyword = {amiloliti\v{c}ka bakterija mlije\v{c}ne kiseline, Lactobacillus amylovorus, indukcija amilaze, talo\v{z}enje proteina, ion-izmjenjiva\v{c}ka kromatografija}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jak\v{s}a, I.}, year = {2017}, pages = {39}, keywords = {amylolytic lactic acid bacterium, Lactobacillus amylovorus, amylase induction, protein precipitation, ion-exchange chromatography}, title = {Isolation of amylase produced by amylolytic lactic acid bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T by using ion-exchange chromatography}, keyword = {amylolytic lactic acid bacterium, Lactobacillus amylovorus, amylase induction, protein precipitation, ion-exchange chromatography}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font