Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Permeabilizacija stanica bakterije Leuconostoc mesenteroides i njihova primjena u proizvodnji α-glukozilglicerola (CROSBI ID 423950)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vučenović, Ivan Permeabilizacija stanica bakterije Leuconostoc mesenteroides i njihova primjena u proizvodnji α-glukozilglicerola / Slavica, Anita (mentor); Zagreb, Hrvatska, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Vučenović, Ivan

Slavica, Anita

hrvatski

Permeabilizacija stanica bakterije Leuconostoc mesenteroides i njihova primjena u proizvodnji α-glukozilglicerola

Gram-pozitivna bakterija mliječne kiseline Leuconostoc mesenteroides znatno bolje raste u kemijski djelomično definiranoj podlozi pri aerobnim (u = 0, 24 h-1) nego mikroaerofilnim uvjetima (u = 0, 02 h-1). Pri aerobnim uvjetima ova bakterija doseže polovinu eksponencijalne faze rasta kroz 5, 0 h, kada je koncentracija i aktivnost saharoza fosforilaze, citoplazmatskog enzima koji katalizira transglukozilaciju, maksimalna. U reakcijskoj smjesi u kojoj je istraživana transglukozilacijska aktivnost saharoza fosforilaze, saharoza je donor glukozila, dok je glicerol akceptor glukozila. Međutim, saharoza i glicerol su supstrati za centralni metabolizam u stanicama ove heterofermentativne bakterije mliječne kiseline s pomoću koje je proizvedena samo mliječna kiselina, dok ostali krajnji proizvodi razgradnje ovih supstrata nisu identificirani HPLC metodom. Primjena ultrazvuka i površinski aktivne tvari Tween-80 pokazale su se kao dobre metode, kojima je moguće permeabilizirati bakterijske stanice ali i utjecati na aktivnost ove bakterije. Nakon provedenih postupaka permeabilizacije stanice se dalje eksponencijalno umnažaju i zadržavaju svoju metaboličku aktivnost. U reakcijskoj smjesi s pomoću permeabiliziranih stanica bakterije L. mesenteroides formira se α-glukozilglicerol, koji se eluira između saharoze i glukoze tijekom HPLC analize uzoraka. Nastavak ovog istraživanja uključuje izolaciju proizvedenog proizvoda i njegovu identifikaciju i kvantifikaciju npr. nuklearnom magnetnom rezonancijom.

heterofermentativna bakterija mliječne kiseline, Leuconostoc mesenteroides, permeabilizacija, mliječna kiselina, transglukozilacija

nije evidentirano

engleski

Permeabilization of cells of bacterium Leuconostoc mesenteroides and their application in production of α-glucosylglycerol

nije evidentirano

heterofermentative lactic acid bacterium, Leuconostoc mesenteroides, permeabilization, lactic acid, transglucosylation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

19.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija