Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

TA kao „vitalni znak“, pregled, utvrđivanje rizika, savjetovanje i sustav upućivanja na programe TA - „Zeleni recept“ (CROSBI ID 669517)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Resanović, Branislava ; Radašević, Hrvoje TA kao „vitalni znak“, pregled, utvrđivanje rizika, savjetovanje i sustav upućivanja na programe TA - „Zeleni recept“ // Zbornik radova s 2. konferencije Zdravstvene kineziologije "Mjesto i uloga tjelesne aktivnosti u praksi obiteljske medicine" / Heimer, Stjepan (ur.). Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2018. str. 62-67

Podaci o odgovornosti

Resanović, Branislava ; Radašević, Hrvoje

hrvatski

TA kao „vitalni znak“, pregled, utvrđivanje rizika, savjetovanje i sustav upućivanja na programe TA - „Zeleni recept“

Sukladno viziji inicijative „Vježbanje je lijek“ (Exercise is Medicine) tjelesna aktivnost trebala bi biti prepoznata i tretirana kao „vitalni znak“ od strane medicinske zajednice, a koja bi pitanje o stanju tjelesne aktivnosti trebala postaviti osobi prilikom svakog posjeta liječniku. Cilj inicijative je priznavanje dokazanih dobrobiti tjelesne aktivnosti kao standarda u zdravstvenoj skrbi, a vizija inicijative je uvrštavanje tjelesne aktivnosti kao „vitalnog znaka“ u standard zdravstvene skrbi. Utvrđivanje zdravstvenog rizika i preporuke za zdravstveni pregled prije uključivanja u tjelesnu aktivnost postupak je koji se provodi prema smjernicama Američkog koledža za sportsku medicinu (ACSM) i čiji je primarni cilj identificirati pojedince koji bi mogli biti u riziku od prvenstveno ne željnog kardiovaskularnog događaja povezanog s tjelovježbom. Sukladno inicijativi „Vježbanje je lijek“ postupak savjetovanja je podijeljen na 3 segmenta: 1. Kratka procjena razine tjelesne aktivnosti 2. Propisivanje tjelesne aktivnosti – ovisno o razini zdravstvenog fitnesa i preferencijama osobe 3. Upućivanje osobe kineziologu educiranom za provođenje zdravstveno usmjerenih programa vježbanja Ti podaci su temelj za savjetovanje i propisivanje tjelesne aktivnosti koja je potrebna kako bi se očuvalo i unaprijedilo zdravlje, sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Zdravstveni djelatnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti svojim su pacijentima prvi izvor informacija o zdravom stilu života te su kao takvi najprikladniji za poticanje tjelesne aktivnosti. Tjelesna aktivnost i tjelesno vježbanje sigurni su za većinu osoba i ne predstavljaju rizik za zdravlje, no međutim ukoliko se sastavnice tjelovježbe ne prilagode zdravstvenom i funkcionalnom statusu pojedinca može doći do neželjenih posljedica. Upravo iz tog razloga potrebno je još više poboljšati i poticati suradnju između liječnika i kineziologa kako bi se rizik od tjelesnog vježbanja smanjio na najmanju moguću mjeru.

tjelesna aktivnost ; obiteljska medicina

nije evidentirano

engleski

Physical activity as a "vital sign", a review, risk assessment, counseling and referral system for PA programs - "Green Recipe"

nije evidentirano

physical activity ; general medicine

nije evidentirano

Podaci o prilogu

62-67.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova s 2. konferencije Zdravstvene kineziologije "Mjesto i uloga tjelesne aktivnosti u praksi obiteljske medicine"

Heimer, Stjepan

Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

978-953-7031-79-4

Podaci o skupu

2. konferencija zdravstvene kineziologije

pozvano predavanje

27.10.2018-27.10.2018

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Poveznice