Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

KONTROLA ŠEĆERNE BOLESTI Bioaktivni fenolni spojevi: Zdravlje iz prirode (CROSBI ID 256800)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Giacometti, Jasminka KONTROLA ŠEĆERNE BOLESTI Bioaktivni fenolni spojevi: Zdravlje iz prirode // Narodni zdravstveni list, LX (2018), 702-703; S1-S8

Podaci o odgovornosti

Giacometti, Jasminka

hrvatski

KONTROLA ŠEĆERNE BOLESTI Bioaktivni fenolni spojevi: Zdravlje iz prirode

Dijabetes melitus (DM) ili šećerna bolest je jedan od najčešćih sustavnih metaboličkih poremećaja kojeg karakterizira visoka razina glukoze u krvi (hiperglikemija). Ova bolest je povezana je sa smanjenim lučenjem inzulina ili smanjenom osjetljivošću tkiva na inzulin. U tradicionalnoj medicini mnogih naroda poznato je djelovanje biljaka na sniženje šećera u krvi. Uz poznate izvore polifenolima bogate hrane i pića (zeleni čaj i kava, čokolada i kakao, cimet, grožđe, šipak, crno vino, bobičasto voće i maslinovo ulje), istražuju se novi izvori iz kojih se izdvajaju aktivni sastojci, kombinirane smjese sastojaka i pripremaju nove formulacije za primjenu na in vitro i in vivo predkliničkim modelima i kliničkim testiranjima. Mehanizmi kojima polifenoli kontroliraju šećernu bolest su isti onima sintetičkih hipoglikemika, a uključuju inhibiciju apsorpcije glukoze, zaštitu od oštećenja beta stanica gušterače, poboljšanje otpuštanja inzulina i osjetljivosti na inzulin, smanjenje upale, prilagodbe metabolizma ugljikohidrata i reguliranje inzulinom ovisnih i neovisnih signalnih puteva. Nadalje, unos polifenola može čak smanjiti farmakološki učinak konvencionalne terapije ukoliko se istodobno konzumira s lijekovima. Novija istraživanja se tako bave mogućom interakcijom lijekova s prirodnim spojevima, kojima pripadaju polifenoli, u cilju mogućeg smanjenja/povećanja antidijabetičkog učinka terapije. Istraživanjem učinkovitosti polifenola u kontroli šećerne bolesti otvoren je nepresušni izvor bioaktivnih fenolnih spojeva koje nalazimo u kopnenim i vodenim biljkama. Bezbroj kombinacija koje bi se u budućnosti mogle koristiti u ko-tretmanu ili tretmanu mnogih bolesti uključujući šećernu bolest, usporile bi komplikacije izazvane šećernom bolesti i smanjile nuspojave sintetičkih hipoglikemika. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja terapijskih doziranja i međudjelovanja polifenola sa sintetičkim lijekovima.

dijabetes ; glikemijska kontrola ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

KONTROLA ŠEĆERNE BOLESTI Bioaktivni fenolni spojevi: Zdravlje iz prirode

nije evidentirano

dijabetes ; glikemijska kontrola ; polifenoli

nije evidentirano

Podaci o izdanju

LX (702-703)

2018.

S1-S8

objavljeno

0351-9384

Povezanost rada

Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija, Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)

Poveznice