Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 968791

Invaliditet i dobrobit: analiza najsretnijih događaja


Lučić, Lana; Glavak Tkalić, Renata; Franc, Renata; Prizmić Larsen, Zvjezdana
Invaliditet i dobrobit: analiza najsretnijih događaja // Knjiga sažetaka Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke / Brajša Žganec ; Andreja ; Penezić, Zvjezdan ; Tadić Vujčić, Maja (ur.).
Sv. Martin na Muri: Hrvatsko psihološko društvo, 2018. str. 46-46 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Invaliditet i dobrobit: analiza najsretnijih događaja
(Handicap and well-being: happiest events analysis)

Autori
Lučić, Lana ; Glavak Tkalić, Renata ; Franc, Renata ; Prizmić Larsen, Zvjezdana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke / Brajša Žganec ; Andreja ; Penezić, Zvjezdan ; Tadić Vujčić, Maja - Sv. Martin na Muri : Hrvatsko psihološko društvo, 2018, 46-46

ISBN
978-953-55079-7-0

Skup
Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke

Mjesto i datum
Sv. Martin na Muri, Hrvatska, 7-10.11.2018.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
CRO-WELL, osobe s invaliditetom, životni događaji, sreća, kvalitativne metode
(CRO-WELL, handicap, life events, happiness, qualitative metodology)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je analizirati poimanje sretnih događaja kod osoba s invaliditetom i onih koji žive s hendikepiranim članom obitelji. Zanimalo nas je (1) koje događaje ispitanici navode kao najsretnije u životu te (2) postoje li razlike u tim događajima s obzirom na to jesu li same osobe s invaliditetom ili žive sa osobom s invaliditetom. Dosadašnja istraživanja pokazala su da invaliditet, kako vlastiti tako i onaj pripadnika uže obitelji, ima određeni utjecaj na sreću i dobrobit pojedinca. Taj utjecaj može djelovati u oba smjera, bilo da pozitivno ili negativno utječe na subjektivni doživljaj vlastite sreće. Iako stres i problemi poput financijskih mogu negativno utjecati na razinu procjenjene dorobiti, istraživanja pokazuju i da pojedinci s takvim životnim iskustvom nerijetko dožive osobni rast, više uočavaju i cijene male stvari i općenito dublje promišljaju o važnim životnim stvarima. Iako bismo očekivali da takvi pojedinci često kao svoje najsretnije događaje spominju upravo one vezane za zdravlje, pitamo se da li se razlikuju s obzirom na činjenicu je li invaliditet vlastiti ili od člana uže obitelji. Ovo kvalitativno istraživanje provedeno je u sklopu CRO-WELL projekta gdje je identificirano N=68 osoba s invaliditetom te N=101 osoba koje su živjele u kućanstvu s osobom s invaliditetom. Rezultati pokazuju da je najčešće navođeni sretni događaj rođenje djeteta kod obje skupine sudionika. Ozdravljenje i općenito poboljšanje zdravlja podjednako često se spominje kod obje skupine, uz očekivanu razliku da osobe s invaliditetom govore o svojem zdravlju, a druga skupina ispitanika o zdravlju člana obitelji. Podjednako često spominju upoznavanje partnera i početak veze, dok se događaji poput putovanja i zaposlenja pronalaze samo kod osoba koje u svom kućanstvu imaju osobu s invaliditetom u obitelji. Suprotno očekivanju, sudionici s invaliditetom češće u svoje najsretnije događaje uključuju druge osobe (N=51/68) u odnosu na drugu skupinu sudionika (N=67/101). S obzirom da sličnih istraživanja nema, ovi nalazi mogu poslužiti kao važno uporište u planiranju i provedbi nekih budućih istraživanja i praktičnih akcija koje bi dodatno istražile sreću i kvalitetu života osoba koje su različite načine pogođene invaliditetom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2014-09-4398 - Hrvatsko longitudinalno istraživanje dobrobiti CRO-WELL (Ljiljana Kaliterna Lipovčan, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb