Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta i senzorska svojstva sirnog namaza obogaćenog maslinama ovisno o tipu i udjelu masline (CROSBI ID 669204)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Repajić, Maja ; Grudenić, Anamarija ; Lončarić, Sanja ; Levaj, Branka Kvaliteta i senzorska svojstva sirnog namaza obogaćenog maslinama ovisno o tipu i udjelu masline // Zbornik sažetaka 43. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. 2018. str. 45-46

Podaci o odgovornosti

Repajić, Maja ; Grudenić, Anamarija ; Lončarić, Sanja ; Levaj, Branka

hrvatski

Kvaliteta i senzorska svojstva sirnog namaza obogaćenog maslinama ovisno o tipu i udjelu masline

U ovom radu ispitan je utjecaj tipa maslina (crne, zelene) te njihovih triju udjela na kvalitetu i senzorska svojstva sirnog namaza s maslinama. Određeni su ukupna suha tvar, pH, boja (kolorimetrijski), sadržaj ukupnih fenola Folin-Ciocalteau metodom i antioksidacijski kapacitet (FRAP). Kvantitativnom deskriptivnom analizom ocijenjeni su izgled, okus (slani, kiseli, gorki, strani), aroma (na sir, na masline, harmoničnost), miris (na sir, na masline, strani), tekstura (mazivost) i ukupna prihvatljivost. ANOVA je pokazala da tip i udio masline značajno utječu na udio suhe tvari, parametre boje, sadržaj ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet. Tip masline značajno je utjecao na slani, kiseli i gorki okus, miris na masline i ukupnu prihvatljivost, a udio masline na aromu i miris na sir, aromu i miris na masline, te ukupnu prihvatljivost. Uzorci sa crnim maslinama sadržavali su nešto viši udio suhe tvari te tamniju i manje zasićenu boju. Sadržaj ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet svih uzoraka upućuju na potencijal sirnog namaza s maslinama kao funkcionalnog proizvoda, gdje su uzorci sa zelenim maslinama imali veći sadržaj ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet. Vrlo dobro ocijenjena senzorska svojstva svih uzoraka upućuju na dobru prihvatljivost potrošača. Uzorci sa crnim maslinama ocijenjeni su višim ocjenama za harmoničnost arome i ukupnu prihvatljivost, a najvišim ocjenama za navedena svojstva istaknuo se uzorak sirnog namaza s najvišim udjelom crnih maslina

sirni namaz, masline, fenoli, antioksidacijski kapacitet, senzorika

nije evidentirano

engleski

Quality and sensory properties of spreadable cheese fortified with olives upon olive type and content

nije evidentirano

spreadable cheese, olives, phenols, antioxidant capacity, sensory

nije evidentirano

Podaci o prilogu

45-46.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 43. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Podaci o skupu

43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation

predavanje

07.11.2018-10.11.2018

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija