Kvaliteta i senzorska svojstva sirnog namaza obogaćenog maslinama ovisno o tipu i udjelu masline (CROSBI ID 669204)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Repajić, Maja ; Grudenić, Anamarija ; Lončarić, Sanja ; Levaj, Branka
hrvatski
Kvaliteta i senzorska svojstva sirnog namaza obogaćenog maslinama ovisno o tipu i udjelu masline
U ovom radu ispitan je utjecaj tipa maslina (crne, zelene) te njihovih triju udjela na kvalitetu i senzorska svojstva sirnog namaza s maslinama. Određeni su ukupna suha tvar, pH, boja (kolorimetrijski), sadržaj ukupnih fenola Folin-Ciocalteau metodom i antioksidacijski kapacitet (FRAP). Kvantitativnom deskriptivnom analizom ocijenjeni su izgled, okus (slani, kiseli, gorki, strani), aroma (na sir, na masline, harmoničnost), miris (na sir, na masline, strani), tekstura (mazivost) i ukupna prihvatljivost. ANOVA je pokazala da tip i udio masline značajno utječu na udio suhe tvari, parametre boje, sadržaj ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet. Tip masline značajno je utjecao na slani, kiseli i gorki okus, miris na masline i ukupnu prihvatljivost, a udio masline na aromu i miris na sir, aromu i miris na masline, te ukupnu prihvatljivost. Uzorci sa crnim maslinama sadržavali su nešto viši udio suhe tvari te tamniju i manje zasićenu boju. Sadržaj ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet svih uzoraka upućuju na potencijal sirnog namaza s maslinama kao funkcionalnog proizvoda, gdje su uzorci sa zelenim maslinama imali veći sadržaj ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet. Vrlo dobro ocijenjena senzorska svojstva svih uzoraka upućuju na dobru prihvatljivost potrošača. Uzorci sa crnim maslinama ocijenjeni su višim ocjenama za harmoničnost arome i ukupnu prihvatljivost, a najvišim ocjenama za navedena svojstva istaknuo se uzorak sirnog namaza s najvišim udjelom crnih maslina
sirni namaz, masline, fenoli, antioksidacijski kapacitet, senzorika
nije evidentirano
engleski
Quality and sensory properties of spreadable cheese fortified with olives upon olive type and content
nije evidentirano
spreadable cheese, olives, phenols, antioxidant capacity, sensory
nije evidentirano
Podaci o prilogu
45-46.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 43. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Podaci o skupu
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation
predavanje
07.11.2018-10.11.2018
Lovran, Hrvatska