Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Varijabilnost svojstava lukovice istarskog ljubičastog i žutog luka (CROSBI ID 669111)

Prilog sa skupa u zborniku | kratko priopćenje | međunarodna recenzija

Ban, Dean ; Dragan, Žnidarčić ; Perković, Josipa ; Franić, Mario ; Jukić Špika, Maja ; Zlatić, Emil ; Goreta Ban, Smiljana Varijabilnost svojstava lukovice istarskog ljubičastog i žutog luka // Zbornik sažetaka (Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo) / Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip (ur.). 2018. str. 93-94

Podaci o odgovornosti

Ban, Dean ; Dragan, Žnidarčić ; Perković, Josipa ; Franić, Mario ; Jukić Špika, Maja ; Zlatić, Emil ; Goreta Ban, Smiljana

hrvatski

Varijabilnost svojstava lukovice istarskog ljubičastog i žutog luka

Luk (Allium cepa L.) je važna povrćarska kultura te se uzgaja na cijelom području Hrvatske. Istarski ljubičasti i žuti luk nalaze se na listi čuvanih sorti Republike Hrvatske te se tradicionalno uzgajaju na obalnom području Istre. Varijabilnost svojstava lukovice kod ovih sorti je velika, jer ih već generacijama održavaju proizvođači bez kontrole oprašivanja. Tradicionalno se sade iz presadnica tijekom jeseni, te se lukovice beru od lipnja za potrošnju tijekom ljeta. Cilj ovog rada je bio procijeniti varijabilnost svojstava glavica Istarskog ljubičastog i žutog luka. Rezultati su pokazali da postoji velika varijabilnost u boji mesa i pokožice, te je koeficijent varijacije (CV) za boju mesa i pokožice iznosio 11% i 7% kod crvenog, te oko 4 i 7% kod žutog luka. Također, visoki CV (od 7 – 20%) su uočeni za broj ljuski, debljinu pokožice, čvrstoću glavice te sadržaj šećera. Nešto manji CV je uočen za pH lukovice (3 i 5% kod žutog i crvenog luka), te za ukupan sadržaj kiselina (CV ~ 8% za obje sorte). Vrlo veliki CV je uočen kod visine glavice, promjera glavice i mase glavice (CV 17 – 21%, 24 – 30% i 54 – 67%). Koeficijenti varijacije za sadržaj flavonoida su bili veliki, nešto viši za crveni luk (CV 39 – 49%) nego za žuti (CV 32 – 38%). Kod crvenog luka uočena je vrlo velika varijabilnost za sadržaj antocijana. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na veliku varijabilnost praćenih svojstava kod obje sorte te na mogućnosti usmjeravanja procesa selekcije prema poželjnim agronomskim i gospodarskim svojstivma.

Allium cepa L. ; kvaliteta ; koeficijent varijacije ; fenoli ; antocijani

nije evidentirano

engleski

VAriability of bulb characteristics of Istrian red and yellow onion

nije evidentirano

Allium cepa L. ; quality parameters ; coefficient of variation ; phenols ; anthocyanin

nije evidentirano

Podaci o prilogu

93-94.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

11. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo - Zbornik sažetaka

Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip

Hrvatsko agronomsko društvo

2459-5721

Podaci o skupu

11. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilje, sjemenarstvo i rasadničarstvo

predavanje

07.11.2018-09.11.2018

Umag, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija, Poljoprivreda (agronomija)