Varijabilnost svojstava lukovice istarskog ljubičastog i žutog luka (CROSBI ID 669111)
Prilog sa skupa u zborniku | kratko priopćenje | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ban, Dean ; Dragan, Žnidarčić ; Perković, Josipa ; Franić, Mario ; Jukić Špika, Maja ; Zlatić, Emil ; Goreta Ban, Smiljana
hrvatski
Varijabilnost svojstava lukovice istarskog ljubičastog i žutog luka
Luk (Allium cepa L.) je važna povrćarska kultura te se uzgaja na cijelom području Hrvatske. Istarski ljubičasti i žuti luk nalaze se na listi čuvanih sorti Republike Hrvatske te se tradicionalno uzgajaju na obalnom području Istre. Varijabilnost svojstava lukovice kod ovih sorti je velika, jer ih već generacijama održavaju proizvođači bez kontrole oprašivanja. Tradicionalno se sade iz presadnica tijekom jeseni, te se lukovice beru od lipnja za potrošnju tijekom ljeta. Cilj ovog rada je bio procijeniti varijabilnost svojstava glavica Istarskog ljubičastog i žutog luka. Rezultati su pokazali da postoji velika varijabilnost u boji mesa i pokožice, te je koeficijent varijacije (CV) za boju mesa i pokožice iznosio 11% i 7% kod crvenog, te oko 4 i 7% kod žutog luka. Također, visoki CV (od 7 – 20%) su uočeni za broj ljuski, debljinu pokožice, čvrstoću glavice te sadržaj šećera. Nešto manji CV je uočen za pH lukovice (3 i 5% kod žutog i crvenog luka), te za ukupan sadržaj kiselina (CV ~ 8% za obje sorte). Vrlo veliki CV je uočen kod visine glavice, promjera glavice i mase glavice (CV 17 – 21%, 24 – 30% i 54 – 67%). Koeficijenti varijacije za sadržaj flavonoida su bili veliki, nešto viši za crveni luk (CV 39 – 49%) nego za žuti (CV 32 – 38%). Kod crvenog luka uočena je vrlo velika varijabilnost za sadržaj antocijana. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na veliku varijabilnost praćenih svojstava kod obje sorte te na mogućnosti usmjeravanja procesa selekcije prema poželjnim agronomskim i gospodarskim svojstivma.
Allium cepa L. ; kvaliteta ; koeficijent varijacije ; fenoli ; antocijani
nije evidentirano
engleski
VAriability of bulb characteristics of Istrian red and yellow onion
nije evidentirano
Allium cepa L. ; quality parameters ; coefficient of variation ; phenols ; anthocyanin
nije evidentirano
Podaci o prilogu
93-94.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
11. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo - Zbornik sažetaka
Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip
Hrvatsko agronomsko društvo
2459-5721
Podaci o skupu
11. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilje, sjemenarstvo i rasadničarstvo
predavanje
07.11.2018-09.11.2018
Umag, Hrvatska