Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 967341

Evolucija svemira i kemijskih elemenata


Dominis Prester, Dijana
Evolucija svemira i kemijskih elemenata // Teorija evolucije: polilog o njemim mogućnostima i granicama / Horvat, Saša (ur.).
Zagreb, Rijeka: Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Teologija u Rijeci, 2018. str. 21-21 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Evolucija svemira i kemijskih elemenata
(Evolution of the Universe and chemical elements)

Autori
Dominis Prester, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Teorija evolucije: polilog o njemim mogućnostima i granicama / Horvat, Saša - Zagreb, Rijeka : Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Teologija u Rijeci, 2018, 21-21

ISBN
978-953-6420-11-7

Skup
Riječki znanstveni mostovi 3 Teorija evolucije: polilog o njenim mogućnostima i granicama

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 09.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Evolucija svemira, ekstrasolarni planeti
(Evolution of the Universe, Extrasolar planets)

Sažetak
"Iz praha si nastao, u prah ćeš se pretvoriti." Svemir je u neprestanoj dinamici i razvoju. Od samog njegovog stvaranja odnosno Velikog Praska pa sve do danas, dešava se evolucija na maloj i velikoj skali. Neki su procesi reverzibilni poput primjerice stvaranja i nestajanja elementarnih čestica, a neki ireverzibilni, poput upada materije u crne rupe koje svojom jakom gravitacijom usisavaju okolnu materiju i rastu. Iz međuzvjezdane prašine i plina nastaju zvijezde i planetarni sustavi. Zvijezde se rađaju, evoluiraju kroz različite stadije, i umiru. Galaksije se sudaraju i pretvaraju u nove drukčije galaksije stvarajući pritom masivne zvijezde i supernove, što dovodi do evolucije cijelih skupova galaksija, te evolucije strukture svemira na velikoj skali. Konačno, svemir se širi, što dovodi do koncetriranja mase u sve udaljenije nakupine. U zvijezdama se procesom nuklearne fuzije stvaraju teži kemijski elementi iz lakših. Neke zvijezde umiru polagano, a neke u ekstremnim procesima poput eksplozija supernova tijekom kojih se stvaraju još teži, radioaktivni kemijski elementi. Iz prašine nastale eksplozijom supernova nastaju novi planetarni sustavi. Primjer takvog sustava je i naš Sunčev sustav, u čije su planete ugrađeni radioaktivni elementi koji zajedno s lakšim elementima omogućavaju nastanak života, bioraznolikost, i evoluciju živih vrsta. U tom smislu može se reći da je život na Zemlji u dobroj mjeri rezultat toga što smo nastali od "recikliranog" materijala, odnosno posljedice evolucije materije u svemiru. U predavanju će uz gore navedene pojave biti riječi i o istraživanju planeta izvan Sunčeva sustava, te mogućnostima postojanja života na drugih planetima. Pretpostavke i spoznaje bit će potkrijepljene rezultatima opažačke odnosno eksperimentalne astrofizike, s naglaskom na znanstvena istraživanja u kojima sam aktivno sudjelovala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Fizika

Napomena
Ovo je bio međunarodni znanstveni simpozij, no bila sam od strane organizatora zamoljena predavanje održati na hrvatskom jeziku zbog studenata.POVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Rijeci - Odjel za fiziku

Autor s matičnim brojem:
Dijana Dominis Prester, (241452)