Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 967309

Ekonomska prilagodba, socijalna podrška i zadovoljstvo životom u adolescenata


Brdovčak, Barbara; Merkaš, Marina
Ekonomska prilagodba, socijalna podrška i zadovoljstvo životom u adolescenata // 26. godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke - Knjiga sažetaka / Brajša-Žganec, Andreja ; Penezić, Zvjezdan ; Tadić Vujčić, Maja (ur.).
Jastrebarsko: Hrvatsko psihološko društvo, 2018. str. 108-108 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ekonomska prilagodba, socijalna podrška i zadovoljstvo životom u adolescenata
(Economic adjustment, social support and life satisfaction among adolescents)

Autori
Brdovčak, Barbara ; Merkaš, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
26. godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke - Knjiga sažetaka / Brajša-Žganec, Andreja ; Penezić, Zvjezdan ; Tadić Vujčić, Maja - Jastrebarsko : Hrvatsko psihološko društvo, 2018, 108-108

ISBN
978-953-55079-7-0

Skup
26. godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 7. - 10. 11. 2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Ekonomska prilagodba ; socijalna podrška ; obitelj ; zadovoljstvo životom ; adolescenti
(Economic adjustment ; social support ; family ; life satisfaction ; adolescents)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati kakva je uloga socijalne podrške obitelji u odnosu između ekonomske prilagodbe koju obitelj čini uslijed ekonomskih teškoća i zadovoljstva životom adolescenata. Naime, empirijski je provjereno mijenja li socijalna podrška obitelji nepovoljan učinak ekonomske prilagodbe obitelji na zadovoljstvo životom adolescenata te na koji način se taj proces odvija – smanjuje li socijalna podrška i/ili posreduje dio nepovoljnog učinka ekonomske prilagodbe na zadovoljstvo životom adolescenata. Podatci korišteni u ovom radu prikupljeni su u okviru znanstvenog projekta „Rad roditelja, ekonomske teškoće obitelji i dobrobit roditelja i djece“. U ovom radu korišteni su podatci prikupljeni od 208 adolescenata i njihova oba roditelja. Roditelji su dali podatke o ekonomskoj prilagodbi koju je obitelj činila tijekom jedne godine, pri čemu je korišteno 17 pokazatelja gubitka financijske neovisnosti, načina života, uštede na troškovima za dijete te uštede na osobnim troškovima radi djeteta. Djeca su procijenila svoje zadovoljstvo životom i socijalnu podršku koju primaju od obitelji. Rezultati su pokazali da što više obitelj mora štedjeti na troškovima života i što više gubi svoju financijsku neovisnost i dosadašnji standard života to su adolescenti općenito nezadovoljniji svojim životom. Nadalje, što adolescenti percipiraju i doživljavaju više podrške od obitelji to su zadovoljniji svojim životom. Rezultati provedenih moderatorskih i medijatorskih analiza ne idu u prilog hipotezi o socijalnoj podršci kao faktoru koji značajno mijenja odnos ekonomske prilagodbe i zadovoljstva životom u adolescenata, bilo na način da smanjuje negativan učinak ekonomske prilagodbe na zadovoljstvo životom ili da posreduje dio toga negativnog učinka. U radu se razmatra uloga i značenje vrste i izvora socijalne podrške u odnosu ekonomske prilagodbe koju obitelj čini i dobrobiti adolescenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA