Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 967265

Povezanost koncentracije ureje s udjelom i odnosom mliječne masti i proteina u mlijeku Holstein krava


Ivanković, Ante; Špehar, Marija; Ramljak, Jelena; Ivkić, Zdenko; Karapandža, Nina; Konjačić, Miljenko
Povezanost koncentracije ureje s udjelom i odnosom mliječne masti i proteina u mlijeku Holstein krava // Zbornik sažetaka 43. hrvatskog simpozija mjekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Hrvatska mljekrska udruga, 2018. str. 24-25 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Povezanost koncentracije ureje s udjelom i odnosom mliječne masti i proteina u mlijeku Holstein krava
(Association of urea concentration with ratio of fat and protein content in milk for Holstein cows)

Autori
Ivanković, Ante ; Špehar, Marija ; Ramljak, Jelena ; Ivkić, Zdenko ; Karapandža, Nina ; Konjačić, Miljenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 43. hrvatskog simpozija mjekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb : Hrvatska mljekrska udruga, 2018, 24-25

Skup
43. hrvatski simpozij mjekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 7-10.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kravlje mlijeko, ureja, kemijski sastav, holštajn
(Cow milk, urea, chemical composition, Holstein)

Sažetak
Koncentracija ureje u mlijeku važan je pokazatelj opskrbljenosti organizma krave u laktaciji proteinima i energijom te njihovom uravnoteženošću. U kombinaciji s udjelom proteina u mlijeku koristi se kao alat u balansiranju energije i proteina u hranidbi mliječnih krava. Odnos udjela mliječne masti i proteina u mlijeku također je indikator hranidbenog statusa krava, uravnoteženosti obroka energijom i proteinima ali i procjeni rizika od metaboličkih poremećaja. Cilj provedenog istraživanja bio je utvrđivanje povezanosti navedenih indikatora hranidbenog statusa mliječnih krava, koncentracije ureje te odnosa udjela mliječne masti i proteina u mlijeku krava. Istraživanje je povedeno na 772.000 zapisa kontrole mliječnosti pohranjenih u središnju bazu Hrvatske poljoprivredne agencije, a koji se odnose na mliječne krave pasmine Holstein. Prosječna dnevna proizvodnja mlijeka krava u kontroli iznosila je 24, 98 +/- 8, 76 kg s prosječnim udjelom mliječne masti od 3, 83 +/- 0, 64 % i proteina u mlijeku od 3, 29 +/- 0, 35 %. Prosječan odnos mliječne masti/proteina u mlijeku iznosio je 1, 169 +/- 0, 202. Prosječna koncentracija ureje u mlijeku iznosila je 22, 63 +/- 9, 51 mg/dL. Utvrđena je negativna veza između koncentracije ureje i odnosa udjela mliječne masti/proteina u mlijeku (-0, 069 ; p<0, 01). Koncentracija ureje u mlijeku je u pozitivnoj korelaciji s udjelom proteina u mlijeku (0, 026 ; p<0, 01) te negativnoj korelaciji s udjelom mliječne masti u mlijeku Holstein krava ( 0, 055 ; p<0, 01).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA