Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Povezanost koncentracije uree i svojstava zgrušavanja kozjeg mlijeka (CROSBI ID 668863)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Bendelja Ljoljić, Darija ; Mašek, Tomislav ; Prpić, Zvonimir ; Antunac, Neven Povezanost koncentracije uree i svojstava zgrušavanja kozjeg mlijeka // 43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation / Volarić, Vera (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 62-63

Podaci o odgovornosti

Bendelja Ljoljić, Darija ; Mašek, Tomislav ; Prpić, Zvonimir ; Antunac, Neven

hrvatski

Povezanost koncentracije uree i svojstava zgrušavanja kozjeg mlijeka

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi povezanost koncentracije uree i svojstava zgrušavanja kozjeg mlijeka. Istraživanjem su bile obuhvaćene 72 alpina koze, slučajnim odabirom podijeljene u 3 hranidbene skupine (n=24) hranjene krmnom smjesom s različitim udjelom sirovih proteina (14%, 16% i 18% SP). U skupnim uzorcima mlijeka prikupljenim u pravilnim mjesečnim intervalima tijekom razdoblja mužnje (n=21) formagrafskom metodom utvrđeno je vrijeme zgrušavanja (r), brzina formiranja gruša (k20) i čvrstoća gruša (a30). Koncentracija uree u mlijeku utvrđena je metodom diferencijalne pH-metrije. Dobiveni podatci statistički su analizirani primjenom procedure MIXED softverskog paketa SAS V8. Neovisno o udjelu SP u krmnoj smjesi prosječna koncentracija uree u mlijeku bila je 41, 43 mg/100 mL, prosječno vrijeme zgrušavanja mlijeka (r) bilo je 7, 97 min, brzina formiranja gruša (k20) 3, 59 min, a prosječna čvrstoća gruša (a30) 19, 50 mm. Utvrđena je statistički značajna povezanost (p<0, 05) između koncentracije uree u mlijeku i brzine formiranja gruša (k20), neovisno o udjelu SP u krmnoj smjesi. Pri koncentraciji uree od 35 do 40 mg/100 mL mlijeko se najsporije gruša (k20=5, 65 min), ali ujedno formira gruš najveće čvrstoće (a30=23, 62 mm).

alpina koze ; kozje mlijeko ; urea u mlijeku ; svojstva zgrušavanja mlijeka

nije evidentirano

engleski

Relationship between urea concentration and coagulation properties of goat's milk

nije evidentirano

Alpina goats ; goat milk ; milk urea concentration ; milk coagulation properties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

62-63.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation

Volarić, Vera

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation

poster

07.11.2018-10.11.2018

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice