Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hranidbene strategije u smanjenju emisije stakleničkih plinova mliječnih krava (CROSBI ID 668854)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Kiš, Goran ; Bračun, Bruno Hranidbene strategije u smanjenju emisije stakleničkih plinova mliječnih krava / Nutritional strategies for reducing greenhouse gas emissions from dairy cows // 43. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 29-30

Podaci o odgovornosti

Kiš, Goran ; Bračun, Bruno

hrvatski

Hranidbene strategije u smanjenju emisije stakleničkih plinova mliječnih krava

Animalna proizvodnja predstavlja značajan izvor emisije stakleničkih plinova (GHG). Ovisno o pristupima izračunavanja i opsegu obuhvaćene emisije, doprinos domaćih životinja od ukupne, antropogene emisije GHG na Zemlji iznosi od 7 do 18 %. U sklopu hranidbene strategije za smanjenje emisije GHG najveća pažnja posvećena je emisiji metana (CH4). Stvaranje CH4 u buragu preživača prirodan je proces kojim mikroorganizmi nastanjeni u buragu u anaerobnim uvjetima razgrađuju stanične stijenke, te kao nusprodukt nastaje CH4. S obzirom na to da 90 % CH4 nastaje anaerobnom fermentacijom u buragu, većina istraživanja temelji se upravo na mehanizmima koji sprečavaju njegovu produkciju, a da zdravlje životinje, ekonomska učinkovitost i konačni proizvodi ostanu na postojećoj razini ili se unaprijede. Poboljšanje kvalitete voluminozne krme i ukupna učinkovitost iskorištavanja hranjivih tvari obroka učinkoviti su načini smanjenja emisije GHG. Nekoliko je dodataka hrani koji imaju potencijal i mogu smanjiti emisiju CH4 u preživača, iako su neki od njih i toksični ili možda nisu ekonomski isplativi u manje razvijenim gospodarstvima. Hranidbene strategije, prema korištenim dodacima, podijeljene su u devet skupina (defaunizacija i inhibicija arheja, bakteriocini, inhibitori metana i njihovi analozi, probiotici, saponini, tanini, ionofori, organske kiseline i lipidi). Sve su ove nove hranidbene strategije obećavajuće, ali je potrebno više istraživanja kako bi se svi ti pristupi valorizirali, te potvrdila njihova učinkovitost u stvarnim uvjetima proizvodnje.

hranidbene strategije, staklenički plinovi (GHG), metan, mliječne krave

nije evidentirano

engleski

Nutritional strategies for reducing greenhouse gas emissions from dairy cows

Animalna proizvodnja predstavlja značajan izvor emisije stakleničkih plinova (GHG). Ovisno o pristupima izračunavanja i opsegu obuhvaćene emisije, doprinos domaćih životinja od ukupne, antropogene emisije GHG na Zemlji iznosi od 7 do 18 %. U sklopu hranidbene strategije za smanjenje emisije GHG najveća pažnja posvećena je emisiji metana (CH4). Stvaranje CH4 u buragu preživača prirodan je proces kojim mikroorganizmi nastanjeni u buragu u anaerobnim uvjetima razgrađuju stanične stijenke, te kao nusprodukt nastaje CH4. S obzirom na to da 90 % CH4 nastaje anaerobnom fermentacijom u buragu, većina istraživanja temelji se upravo na mehanizmima koji sprečavaju njegovu produkciju, a da zdravlje životinje, ekonomska učinkovitost i konačni proizvodi ostanu na postojećoj razini ili se unaprijede. Poboljšanje kvalitete voluminozne krme i ukupna učinkovitost iskorištavanja hranjivih tvari obroka učinkoviti su načini smanjenja emisije GHG. Nekoliko je dodataka hrani koji imaju potencijal i mogu smanjiti emisiju CH4 u preživača, iako su neki od njih i toksični ili možda nisu ekonomski isplativi u manje razvijenim gospodarstvima. Hranidbene strategije, prema korištenim dodacima, podijeljene su u devet skupina (defaunizacija i inhibicija arheja, bakteriocini, inhibitori metana i njihovi analozi, probiotici, saponini, tanini, ionofori, organske kiseline i lipidi). Sve su ove nove hranidbene strategije obećavajuće, ali je potrebno više istraživanja kako bi se svi ti pristupi valorizirali, te potvrdila njihova učinkovitost u stvarnim uvjetima proizvodnje.

nutritional strategies, greenhouse gasses (GHG), methane, dairy cows

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

29-30.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Volarić, Vera

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

1847-1870

Podaci o skupu

43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation

predavanje

07.11.2018-10.11.2018

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice