Hranidbene strategije u smanjenju emisije stakleničkih plinova mliječnih krava (CROSBI ID 668854)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kiš, Goran ; Bračun, Bruno
hrvatski
Hranidbene strategije u smanjenju emisije stakleničkih plinova mliječnih krava
Animalna proizvodnja predstavlja značajan izvor emisije stakleničkih plinova (GHG). Ovisno o pristupima izračunavanja i opsegu obuhvaćene emisije, doprinos domaćih životinja od ukupne, antropogene emisije GHG na Zemlji iznosi od 7 do 18 %. U sklopu hranidbene strategije za smanjenje emisije GHG najveća pažnja posvećena je emisiji metana (CH4). Stvaranje CH4 u buragu preživača prirodan je proces kojim mikroorganizmi nastanjeni u buragu u anaerobnim uvjetima razgrađuju stanične stijenke, te kao nusprodukt nastaje CH4. S obzirom na to da 90 % CH4 nastaje anaerobnom fermentacijom u buragu, većina istraživanja temelji se upravo na mehanizmima koji sprečavaju njegovu produkciju, a da zdravlje životinje, ekonomska učinkovitost i konačni proizvodi ostanu na postojećoj razini ili se unaprijede. Poboljšanje kvalitete voluminozne krme i ukupna učinkovitost iskorištavanja hranjivih tvari obroka učinkoviti su načini smanjenja emisije GHG. Nekoliko je dodataka hrani koji imaju potencijal i mogu smanjiti emisiju CH4 u preživača, iako su neki od njih i toksični ili možda nisu ekonomski isplativi u manje razvijenim gospodarstvima. Hranidbene strategije, prema korištenim dodacima, podijeljene su u devet skupina (defaunizacija i inhibicija arheja, bakteriocini, inhibitori metana i njihovi analozi, probiotici, saponini, tanini, ionofori, organske kiseline i lipidi). Sve su ove nove hranidbene strategije obećavajuće, ali je potrebno više istraživanja kako bi se svi ti pristupi valorizirali, te potvrdila njihova učinkovitost u stvarnim uvjetima proizvodnje.
hranidbene strategije, staklenički plinovi (GHG), metan, mliječne krave
nije evidentirano
engleski
Nutritional strategies for reducing greenhouse gas emissions from dairy cows
Animalna proizvodnja predstavlja značajan izvor emisije stakleničkih plinova (GHG). Ovisno o pristupima izračunavanja i opsegu obuhvaćene emisije, doprinos domaćih životinja od ukupne, antropogene emisije GHG na Zemlji iznosi od 7 do 18 %. U sklopu hranidbene strategije za smanjenje emisije GHG najveća pažnja posvećena je emisiji metana (CH4). Stvaranje CH4 u buragu preživača prirodan je proces kojim mikroorganizmi nastanjeni u buragu u anaerobnim uvjetima razgrađuju stanične stijenke, te kao nusprodukt nastaje CH4. S obzirom na to da 90 % CH4 nastaje anaerobnom fermentacijom u buragu, većina istraživanja temelji se upravo na mehanizmima koji sprečavaju njegovu produkciju, a da zdravlje životinje, ekonomska učinkovitost i konačni proizvodi ostanu na postojećoj razini ili se unaprijede. Poboljšanje kvalitete voluminozne krme i ukupna učinkovitost iskorištavanja hranjivih tvari obroka učinkoviti su načini smanjenja emisije GHG. Nekoliko je dodataka hrani koji imaju potencijal i mogu smanjiti emisiju CH4 u preživača, iako su neki od njih i toksični ili možda nisu ekonomski isplativi u manje razvijenim gospodarstvima. Hranidbene strategije, prema korištenim dodacima, podijeljene su u devet skupina (defaunizacija i inhibicija arheja, bakteriocini, inhibitori metana i njihovi analozi, probiotici, saponini, tanini, ionofori, organske kiseline i lipidi). Sve su ove nove hranidbene strategije obećavajuće, ali je potrebno više istraživanja kako bi se svi ti pristupi valorizirali, te potvrdila njihova učinkovitost u stvarnim uvjetima proizvodnje.
nutritional strategies, greenhouse gasses (GHG), methane, dairy cows
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
29-30.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Volarić, Vera
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
1847-1870
Podaci o skupu
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation
predavanje
07.11.2018-10.11.2018
Lovran, Hrvatska