Utjecaj metode priprave na kakvoću sapuna (CROSBI ID 423812)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jovanović, Katarina
Jakić, Miće
Jakić, Miće
hrvatski
Utjecaj metode priprave na kakvoću sapuna
Sapuni su produkti neutralizacije masnih kiselina alkalijama čiji način proizvodnje i upotreba datiraju još od davnina. Nastaju hidrolizom masnoća, tj. reakcijom estera više masnih kiselina i glicerola, utjecajem alkalija ili vode. Najčešće se upotrebljavaju kao sredstva za osobnu higijenu, sredstva za pranje i općenito u kućanstvu. U ovom radu cilj je bio proizvesti sapune primjenom tri različite metode. Nadalje, usporedbom primijenjenih metoda donešen je zaključak o najkvalitetnijoj metodi obzirom na reakcijsko vrijeme, uvjete i kvalitetu konačnog proizvoda. Kao osnovna sirovina je korišteno djevičansko maslinovo ulje, jedan od čestih proizvoda zastupljen u Dalmatinskom području.
sapun, saponifikacija, maslinovo ulje
nije evidentirano
engleski
Effect of preparation method on the quality of the soap
nije evidentirano
soap, saponification, olive oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
19.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split