Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 967121

Nitrati u govedarskoj proizvodnji


Mijić, Pero; Bobić, Tina; Domaćinović, Matija; Gantner, Vesna; Bagarić, Ante; Koturić, Tomislav; Habuda Stanić, Mirna
Nitrati u govedarskoj proizvodnji // 43. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga, 2018. str. 82-83 (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Nitrati u govedarskoj proizvodnji
(Nitrates in cattle production)

Autori
Mijić, Pero ; Bobić, Tina ; Domaćinović, Matija ; Gantner, Vesna ; Bagarić, Ante ; Koturić, Tomislav ; Habuda Stanić, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
43. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga, 2018, 82-83

Skup
43. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 07-10.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Nitrati ; govedarska proizvodnja ; zdravlje ljudi i životinja
(Nitrates ; cattle production ; human and animal health)

Sažetak
Ekonomske analize u govedarskoj proizvodnji pokazuju kako se održivost i konkurentnost, između ostalog, može postići ostvarivanjem visokih proizvodnih rezultata (bilo u proizvodnji mlijeka ili proizvodnji mesa). Iz tog razloga, današnja govedarska proizvodnja postala je tehnološko-organizacijski vrlo zahtjevna. Proizvodni potencijali životinja, zahvaljujući uzgojno-selekcijskom radu i suvremenoj opremi na farmama, podignut je daleko iznad optimalnih granica. Biljne vrste koje se koriste u hranidbi goveda, za stvaranje svojih aminokiselina koriste dušik iz tla, vode i zraka. U prirodi je često puta narušena ravnoteža dodanog dušika u tlu (primjerice tijekom gnojidbe biljki) i iskorištenog dušika od strane biljki. Nitratni oblik dušika je vrlo koristan za rast biljke i skoro sve biljke u hranidbi goveda imaju u sebi nitrate. Goveda pomoću mikroorganizama u buragu pretvaraju te nitrate u međuspoj - nitrite - koje dalje pretvaraju u amonijak. Međutim, ako u kratkom vremenu konzumiraju veliku količinu krme bogate nitratima, tada može doći do njihovog trovanja. Neka istraživanja su pokazala kako uginuće goveda nastupa pri sadržaju nitrata u obroku u kojem je bilo 2.100 ppm NO3N (odnosno 9.300 ppm NO3-). Ako se obradive površine prekomjerno gnoje stajskim gnojem ili ako stajski gnoj nije dobro uskladišten, tada može doći do zagađenja tla, te površinskih i podzemnih voda. Trenutni pad brojnog stanja goveda u Hrvatskoj upućuju kako ne bi trebalo biti velikog opterećenja tla i voda prekomjernom količinom dušika, odnosno nitrata. Izuzetci mogu biti neke županije u kojima se nalaze velike farme, poput Osječko- baranjske županije. Svakako treba naglasiti kako su nitrati vrlo štetni za zdravlje ljudi i životinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA