Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 967013

O semantici i pragmatici diskursnih oznaka


Badurina, Lada
O semantici i pragmatici diskursnih oznaka // Riječki filološki dani 11 / Badurina, Lada ; Palašić, Nikolina (ur.).
Rijeka: Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet, 2018. str. 63-74 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
O semantici i pragmatici diskursnih oznaka
(On semantics and pragmatics of discourse markers)

Autori
Badurina, Lada

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Riječki filološki dani 11 / Badurina, Lada ; Palašić, Nikolina - Rijeka : Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet, 2018, 63-74

ISBN
978-953-7975-69-2

Skup
Riječki filološki dani 11, znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 24-26. 11. 2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Diskursne oznake, semantika, pragmatika, teorija relevantnosti
(Discourse markers, semantics, pragmatics, relevance theory)

Sažetak
U vezi s diskursnim oznakama nameće se mnogo pitanja. Prvo se tiče njihova pobližega određenja, što se pak može dovoditi u vezu i s formalnim i s funkcionalnim značajkama riječi i izraza koji se uvrštavaju u načelno otvorenu, a po sastavu iznimno heterogenu kategoriju (funkcionalni razred) diskursnih oznaka. Ne ulazeći podrobnije u (dijelom) različita teorijsko metodološka utemeljenja pojma (naime semantičko, diskursno, pragmatičko), koja rezultiraju i dijelom različitim popisima i različitim klasifikacijama jedinica što se smatraju diskursnim oznakama, u središtu će se našega zanimanja naći intrigantno pitanje njihova semantičkoga i/ili pragmatičkoga značenja. Pristajući naime uz tvrdnju da diskursne oznake ne mijenjaju propozicijski sadržaj iskaza (npr. Dobro, kako se zoveš? ili Eto, danas opet govorimo o diskursnim oznakama!), nastojat će se odgovoriti ne samo na pitanje o kakvu je značenju u njihovu slučaju riječ nego i na ono o njihovoj (pragmatičkoj) funkciji. U tom ćemo se kontekstu prikloniti pristupu teorije relevantnosti. Naposljetku upravo će se na primjeru diskursnih oznaka i njihova značenja nastojati aktualizirati pitanje mogućeg razgraničenja između dviju disciplina – semantike i pragmatike.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Lada Badurina, (151112)