Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 966769

Razvoj kurikuluma osnovnoškolske nastave robotike


Lapov Padovan, Zvonimir; Kovačević, Stjepan; Purković, Damir
Razvoj kurikuluma osnovnoškolske nastave robotike // Politehnika: Časopis za tehnički odgoj i obrazovanje, 2 (2018), 1; 7-34 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Razvoj kurikuluma osnovnoškolske nastave robotike
(Developing a curriculum for the teaching of robotics in general education)

Autori
Lapov Padovan, Zvonimir ; Kovačević, Stjepan ; Purković, Damir

Izvornik
Politehnika: Časopis za tehnički odgoj i obrazovanje (2584-5373) 2 (2018), 1; 7-34

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Automatika ; izborna nastava ; kurikulum nastave ; robotika ; tehnička kultura
(Automatics ; elective teaching ; curriculum development ; robotics ; technical culture)

Sažetak
Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća robotika je postala važno područje tehnike, koje se sve brže razvija, te bez kojega danas nije moguće zamisliti suvremenu proizvodnju. Takav razvoj uvjetuje i odgojno-obrazovni proces, koji se mora prilagođavati, ako društvo želi pratiti korak s vremenom. Zbog atraktivnosti i široke dostupnosti različitih robotskih i automatskih uređaja i naprava, sadržaji robotike postali su i predmetom interesa djece različite dobi, te tako i predmetom poučavanja u različitim školskim i izvanškolskim programima i aktivnostima. Ipak, složenost i multidisciplinarnost ovakvih sadržaja, kao i visoki kognitivni zahtjevi prema učenicima, ističu problem primjerenosti pristupa, strategija i metoda učenja i poučavanja, odnosno razvoja i operacionalizacija kurikuluma takve nastave. Stoga se u ovom radu donose teorijska i praktična polazišta za organizaciju nastave i razvoj kurikuluma. Teorijski dio rada govori o značaju i položaju tehnike u osnovnoškolskom obrazovanju, iznose se koncepti i pristupi razvoju nastave tehnike općenito, osobito nastave automatike i robotike. Drugi dio rada obuhvaća smjernice za razradu i operacionalizaciju takvog kurikuluma u osnovnoškolskom obrazovanju, koji ujedno donosi i prijedlog okvira kurikuluma. Iako predložene smjernice ne konkretiziraju mnoge aktivnosti učenika na mikro razini, čine jasno polazište za razvoj i operacionalizaciju izvedenog kurikuluma nastave, kojeg svaki nastavnik treba prilagođavati vlastitim učenicima i okruženju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne tehničke znanosti, Pedagogija, Interdisciplinarne društvene znanosti, Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)POVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split,
Sveučilište u Rijeci