Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 966734

Varijeteti u udžbenicima i nastavi stranih jezika na primjeru njemačkoga jezika. Iz znanosti u praksu


Sobo, Katica; Filipan-Žignić, Blaženka
Varijeteti u udžbenicima i nastavi stranih jezika na primjeru njemačkoga jezika. Iz znanosti u praksu, Zagreb: Učiteljski fakultet, 2018 (monografija)


Naslov
Varijeteti u udžbenicima i nastavi stranih jezika na primjeru njemačkoga jezika. Iz znanosti u praksu
(Various varieties in textbooks and foreign language teaching on the example of German language. From science to practice)

Autori
Sobo, Katica ; Filipan-Žignić, Blaženka

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Učiteljski fakultet

Grad
Zagreb

Godina
2018

Stranica
256

ISBN
978-953-8115-39-4

Ključne riječi
varijeteti, udžbenik, nastava stranog jezika, standard, regiolekt, mediolekt, funktiolekt
(varieties, textbook, foreign language teaching, standard, regiolekt, mediolekt, funktiolekt)

Sažetak
U ovoj se knjizi pošlo od činjenice da se standardni varijetet kao nadregionalan varijetet koji se uči u školama i koristi u službenim institucijama mora smatrati mjerilom korektnosti govora. No, rijetko koja zajednica koristi isključivo standardni jezik u svakodnevnom ophođenju te je potrebno obratiti pozornost i na ostale varijetete kako bi se usvojile komunikacijske kompetencije potrebne za svakodnevnu komunikaciju. Da bi udžbenik, koji je u nastavi i dalje osnovni nastavni medij, mogao pratiti promjene u suvremenom društvu, potrebno ga je prilagoditi suvremenim promjenama jezika. Još uvijek nažalost postoji jaz između jezika udžbenika i jezika realne komunikacije u svakodnevnom životu. Od učenika se naime ne može očekivati da će naučiti sve te različite varijetete, ali je zadatak nastave, učitelja i udžbenika (stranog) jezika da pomognu učeniku da osvijesti kako varijeteti postoje i da će ih on susretati u komunikaciji s izvornim govornicima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pedagogija, Interdisciplinarne društvene znanosti, FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Učiteljski fakultet, Zagreb,
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Blaženka Filipan-Žignić (autor)

Avatar Url Katica Sobo (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Sobo, Katica; Filipan-Žignić, Blaženka
Varijeteti u udžbenicima i nastavi stranih jezika na primjeru njemačkoga jezika. Iz znanosti u praksu, Zagreb: Učiteljski fakultet, 2018 (monografija)
Sobo, K. & Filipan-Žignić, B. (2018) Varijeteti u udžbenicima i nastavi stranih jezika na primjeru njemačkoga jezika. Iz znanosti u praksu. Zagreb, Učiteljski fakultet.
@book{book, collectioneditor = {Te\v{z}ak, Dubravka}, year = {2018}, pages = {256}, keywords = {varieties, textbook, foreign language teaching, standard, regiolekt, mediolekt, funktiolekt}, isbn = {978-953-8115-39-4}, title = {Various varieties in textbooks and foreign language teaching on the example of German language. From science to practice}, keyword = {varieties, textbook, foreign language teaching, standard, regiolekt, mediolekt, funktiolekt}, publisher = {U\v{c}iteljski fakultet}, publisherplace = {Zagreb} }