Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Usporedba ultrazvučne ekstrakcije i hidrodestilacije za izolaciju hlapljivih spojeva meda ružmarina (Rosmarinus officinalis) (CROSBI ID 668713)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Marijanović, Zvonimir ; Jerković, Igor ; Jelić, Marko Usporedba ultrazvučne ekstrakcije i hidrodestilacije za izolaciju hlapljivih spojeva meda ružmarina (Rosmarinus officinalis) / Aleksandra Sander, Jasna Prlić Kardum (ur.). Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 75-75

Podaci o odgovornosti

Marijanović, Zvonimir ; Jerković, Igor ; Jelić, Marko

hrvatski

Usporedba ultrazvučne ekstrakcije i hidrodestilacije za izolaciju hlapljivih spojeva meda ružmarina (Rosmarinus officinalis)

Monoflorni med ružmarina (Rosmarinus officinalis) ima snažno antiseptičko djelovanje, a povoljno djeluje kod bolesti krvnih žila, poboljšava funkciju jetre i dr. Monoflornost uzoraka meda ružmarina je dokazana peludnom analizom (min. 30% peludnih zrnaca). U novije vrijeme za dokazivanje botaničkog porijekla meda sve se više koristi i analiza hlapljivih spojeva. U ovom radu za izolaciju hlapljivih spojeva korištene su dvije metode: hidrodestilacija i ultrazvučna ekstrakcija sa smjesom pentan : dietil-eter (1:2 v/v). Ovisno o primijenjenoj metodi izolacije primijećene su značajne kvalitativne i kvantitativne razlike u sastavu izoliranih spojeva (analiza je provedena spregnutom tehnikom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS)). / Glavni hlapljivi spojevi meda ružmarina izolirani hidrodestilacijom su bili fenilacetaldehid (poznati produkt Strecker-ove degradacije fenilalanina) i hotrienol. Identificirani su i manji postoci linearnih alifatskih kiselina (dekanska, dodekanska, nonanska, octena i oktanska kiselina), cis- i trans-linalool oksid, fenilpropanski derivati i dr. / Ultrazvučni ekstrakti meda ružmarina sadržavali su 5-hidroksimetil-2-furankarboksaldehid i benzojevu kiselinu kao glavne komponente. S obzirom na visoki udio benzojeve kiseline ona se može smatrati potencijalnim biomarkerom (ali ne i specifičnim) za med ružmarina. / U uvjetima hidrodestilacije nastaje mnogo termičkih artefakata koji nisu prisutni u izvornom uzorku, a nastali su djelovanjem topline na ugljikohidrate i aminokiseline. Ultrazvučna ekstrakcija s organskim otapalom se izvodi bez dovođenja topline, daje reprezentativan profil hlapljivih spojeva i vrlo je korisna za izolaciju benzojeve, vanilinske i feniloctene kiseline koje se hidrodestilacijom ne mogu kvantitativno odrediti (teže hlapljivi i vodotopljivi spojevi).

med ; ultrazvučna ekstrakcija ; hidrodestilacija

nije evidentirano

engleski

Comparison of ultrasonic solvent extraction and hydrodistillation for the isolation of volatile compounds from rosemary honey (Rosmarinus officinalis)

nije evidentirano

honey ; ultrasonic extraction ; hydrodistillation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

75-75.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Aleksandra Sander, Jasna Prlić Kardum

Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6470-37-2

Podaci o skupu

VII. Susret mladih kemijskih inženjera

predavanje

21.02.2008-22.02.2008

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija