Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 966542

Zbornik radova s međunarodne znanstveno-stručne konferencije Hrvatski dani osiguranja 2018.


Zbornik radova s međunarodne znanstveno-stručne konferencije Hrvatski dani osiguranja 2018., Zagreb: Hrvatski ured za osiguranje, 2018 (zbornik)


CROSBI ID: 966542 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zbornik radova s međunarodne znanstveno-stručne konferencije Hrvatski dani osiguranja 2018.
(Proceedings of international scientific-expert conference Croatian insurance days 2018)

Urednik/ci
Ćurković, Marijan ; Krišto, Jakša ; Zorić, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Hrvatski ured za osiguranje

Grad
Zagreb

Godina
2018

Stranica
189

ISBN
978-953-55464-6-7

Ključne riječi
Osiguranje, tržište, regulacija, inovacije, Republika Hrvatska
(insurance, market, regulation, innovations, Croatia)

Sažetak
Zbornik radova ima za cilj popularizaciju znanosti i struke u osiguranju te raspravu i prezentaciju aktualnosti tržišta i djelatnosti osiguranja. Ovogodišnji Zbornik donosi 16 radova koji su djelo ukupno 18 autora koji obrađuju različite teme iz područja ekonomike osiguranja, pravnih pitanja u osiguranju, europskih inicijativa i regulative, marketinga u osiguranja, kao i teme koje se tiču šireg financijskog i gospodarskog sustava s naglaskom na primjeni u osiguranje. Autori su stručnjaci s područja pravnog okvira osiguranja, financija i ekonomije pa na taj način Zbornik i ove godine okuplja stručnjake i praktičare, kao i znanstvenike u osiguranju. Zbornik je strukturiran na način da početni radovi obrađuju aktualne i važne teme za cjelovitu djelatnost osiguranja ili poslovanje društava za osiguranje, poput rasprave o izmjenama Zakona o obveznim odnosima u dijelu odredbi ugovora o osiguranju, posebno važnog načela proporcionalnosti i materijalnosti za društva za osiguranje u Republici Hrvatskoj, analize učinkovitosti poslovan¬ja osigurateljne industrije do obilježja ekonomske bilance društava za osiguranje. Slijede izabrane teme iz šireg područja mirovinske štednje i isplate mirovina u dijelu nove PEPP i IORP II regulative, potencijala obrnute hipoteke te alternativnog načina rješavanja sporova i investicijskih proizvoda osiguranja. U nastavku su grupirani radovi koji se odnose na izabrana pravna pitanja u djelatnosti osiguranja, poput dospijeća naknade neimovinske štete, pojma motornog vozila, Uredbe Rim II te subrogacije u osiguranju. U posljednjem nizu radova objedinjene su aktualne i suvremene multidisciplinarne teme od interesa različitim dijelovima poslovanja društava za osiguranje. Ove teme uključuju detekciju laganja, primjenu blockchain tehnologije u osiguranju i upravljanje znanjem do testiranja varijabli osiguranja i indeksa potrošačkih cijena te je na kraju, kao tema kojoj treba posvetiti pozornost, obrađen doživljaj pouzdanosti marke osiguratelja kao čimbenika privrženosti klijenata. Obrađene teme naglašavaju kako je djelatnost osiguranja kontinuirano izložena novim regulatornim, tržišnim i strateškim izazovima kao i otvorenim stručnim, pravnim i ekonomskim pitanjima. Nadamo se da će Zbornik, kao i konferencija, doprinijeti pozicioniranju i prepoznatljivosti osigurateljnog sektora u izazovnom i promjenjivom okruženju financijskog sektora i ukupnog gospodarstva u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija, PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Ekonomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jakša Krišto (urednik)

Avatar Url Marijan Ćurković (urednik)

Avatar Url Damir Zorić (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Zbornik radova s međunarodne znanstveno-stručne konferencije Hrvatski dani osiguranja 2018., Zagreb: Hrvatski ured za osiguranje, 2018 (zbornik)
Ćurković, M., Krišto, J. & Zorić, D. (ur.) (2018) Zbornik radova s međunarodne znanstveno-stručne konferencije Hrvatski dani osiguranja 2018.. Zagreb, Hrvatski ured za osiguranje.
@book{book, year = {2018}, pages = {189}, keywords = {Osiguranje, tr\v{z}i\v{s}te, regulacija, inovacije, Republika Hrvatska}, isbn = {978-953-55464-6-7}, title = {Zbornik radova s me\djunarodne znanstveno-stru\v{c}ne konferencije Hrvatski dani osiguranja 2018.}, keyword = {Osiguranje, tr\v{z}i\v{s}te, regulacija, inovacije, Republika Hrvatska}, publisher = {Hrvatski ured za osiguranje}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, year = {2018}, pages = {189}, keywords = {insurance, market, regulation, innovations, Croatia}, isbn = {978-953-55464-6-7}, title = {Proceedings of international scientific-expert conference Croatian insurance days 2018}, keyword = {insurance, market, regulation, innovations, Croatia}, publisher = {Hrvatski ured za osiguranje}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font