Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 966498

Tko pobjeđuje u utrci s vremenom? Individualne razlike u mentalnoj reprezentaciji vremena.


Mikša, Tena; Tonković, Mirjana
Tko pobjeđuje u utrci s vremenom? Individualne razlike u mentalnoj reprezentaciji vremena. // 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Knjiga sažetaka / Arambašić, Lidija ; Erceg, Inja ; Kamenov, Željka (ur.).
Zagreb, 2017. str. 168-168 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Tko pobjeđuje u utrci s vremenom? Individualne razlike u mentalnoj reprezentaciji vremena.
(Who is winning in the race against time? Individual differences in mental representation of time)

Autori
Mikša, Tena ; Tonković, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
23. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Knjiga sažetaka / Arambašić, Lidija ; Erceg, Inja ; Kamenov, Željka - Zagreb, 2017, 168-168

Skup
23. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 6-8.04.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Vremenske perspektive, perspektiva kretanja vremena, perspektiva kretanja ega, Upitnik vremenskih metafora
(Time perspectives, ego-moving, time-moving, Time Metaphors Questionnaire)

Sažetak
Kada razmišljamo i govorimo o vremenu, to činimo iz dvije moguće perspektive. Jedna je ona u kojoj se vrijeme kreće, a mi smo pasivni (npr. stiže ljeto), a druga je ona u kojoj se mi aktivno krećemo kroz vrijeme (npr. približavamo se ljetu). Drugim riječima, dva su glavna načina reprezentacije vremena koja koriste prostorne metafore: ego-moving i time- moving perspektiva. Preferencija prema jednoj ili drugoj perspektivi ispituje se pomoću dvosmislenih pitanja, a dosadašnja istraživanja pokazuju da otprilike polovica ljudi spontano zauzima ego-moving, a polovica time-moving perspektivu. Istraživanja pokazuju i to da postoji povezanost između nekih osobina ličnosti i spontanih odabira vremenskih perspektiva. Ispitanici koji postižu više rezultate na skali prokrastinacije, koji su ekstravertiraniji te koji su više okrenuti prema budućnosti, češće zauzimaju ego-moving perspektivu. Cilj istraživanja bio je provjeriti učestalost zauzimanja ego- i time- moving perspektiva te ispitati mogućnost udešavanja ispitanika na vremenske perspektive pomoću jednostavnih prostornih zadataka. Cilj je bio i ispitati neke individualne razlike između ispitanika koji spontano zauzimaju ego- i time- moving perspektive. U istraživanju su sudjelovali studenti (N=240) po slučaju raspoređeni u dvije eksperimentalne i jednu kontrolnu skupinu. Ispitanici iz eksperimentalnih skupina udešeni su na jednu od dvije vremenske perspektive te su nakon toga odgovarali na dvosmislena pitanja. Ispitanici iz kontrolne skupine su odgovarali na dvosmislena pitanja bez prethodnog udešavanja. Pretpostavljeno je da će sudionici koji zauzimaju ego-moving perspektivu postizati više rezultate na Skali ovaladavanja životnim teškoćama i imati internalniji lokus kontrole od onih koji zauzimaju time-moving perspektivu, kao i da će se razlikovati na Skali vremenskih metafora koja ispituje različite načine shvaćanja vremena. Rezultati su pokazali da podjednak broj sudionika spontano zauzima ego- i time- moving perspektivu te su analizirane razlike između tih skupina sudionika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Mirjana Tonković, (257112)