Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 966423

Povijesne i etiološke predaje iz Otoka Sinjskoga


Dragić, Marko
Povijesne i etiološke predaje iz Otoka Sinjskoga // Tragovi tradicije, znakovi kulture (Zbornik u čast Stipi Botici) / Rudan, Evelina ; Nikolić, Davor ; Tomašić, Josipa (ur.).
Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada ; Hrvatsko filološko društvo ; Matica hrvatska, 2018. str. 283-297


Naslov
Povijesne i etiološke predaje iz Otoka Sinjskoga
(Historic and etiologic tales from Otok Sinjski)

Autori
Dragić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Tragovi tradicije, znakovi kulture (Zbornik u čast Stipi Botici)

Urednik/ci
Rudan, Evelina ; Nikolić, Davor ; Tomašić, Josipa

Izdavač
Hrvatska sveučilišna naklada ; Hrvatsko filološko društvo ; Matica hrvatska

Grad
Zagreb

Godina
2018

Raspon stranica
283-297

ISBN
978-953-169-379-0

Ključne riječi
Turci, zločini, junaštvo, hajduci, uskoci, stradanja, svjedočanstva.
(Turks, crimes, heroics, haiduks, uskok warriors, tribulations, testimonies.)

Sažetak
U radu se navodi i multidisciplinarno interpretira dvadeset pet suvremenih izvornih terenskih zapisa povijesnih i etioloških predaja iz Otoka Sinjskoga. Zapisi su nastajali od 2004. do 2016. godine, a u radu se dijakronijski navode i interpretiraju sukladno sadržaju motiva i događaja o kojima se govori u predajama. Po fabuli najstarija je predaja o nastanku vrela Kosinac za kojega Otočani kažu da je nazvano prema jednom od petorice braće koji su sa dvije sestre predvodili Hrvate u današnja krajeve. Najviše je predaja koje govore o patnjama, stradanjima, obeščašćivanjima djevojaka i žena za turske okupacije Otoka od 1516. do 1648. godine. Od 27. srpnja 1715. godine do naših dana žene nose crne marame u znak žalosti na stradanje preko tri stotine Otočana u boju s Turcima. Nakon te okupacije Otoka seraset Mehmed paša Čelić je s 60.000 vojnika krenuo osvojiti Sinj. U osvit Velike Gospojine Turcima se na zidinama grada ukazala Gospa Sinjska. Preplašili su se, naglo oboljeli i bezglavo bježali. Ostalo ih je 10.000 mrtvih. Otočani pripovijedaju i o borcima protiv Turaka, hajducima Mijatu Tomiću i Andrijici Šimiću te uskocima Stojanu Jankoviću i Tadiji Senjaninu. Tragedija kataklizmičkih razmjera Otok je zadesila 28. ožujka 1944. godine kada su partizani i četnici preobučeni u njemačke odore upali u Otok i mučki poubijali preko dvije stotine muškaraca, žena i najviše djece mlađe od deset godina. Predaje u radu imaju iznimnu estetsku i socijalnu vrijednost i dubokim su pečatom u svijesti Otočana i neraskidiv dio njihova nacionalnoga i vjerskoga identiteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet u Splitu

Profili:

Avatar Url Marko Dragić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Dragić, Marko
Povijesne i etiološke predaje iz Otoka Sinjskoga // Tragovi tradicije, znakovi kulture (Zbornik u čast Stipi Botici) / Rudan, Evelina ; Nikolić, Davor ; Tomašić, Josipa (ur.).
Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada ; Hrvatsko filološko društvo ; Matica hrvatska, 2018. str. 283-297
Dragić, M. (2018) Povijesne i etiološke predaje iz Otoka Sinjskoga. U: Rudan, E., Nikolić, D. & Tomašić, J. (ur.) Tragovi tradicije, znakovi kulture (Zbornik u čast Stipi Botici). Zagreb, Hrvatska sveučilišna naklada ; Hrvatsko filološko društvo ; Matica hrvatska, str. 283-297.
@inbook{inbook, author = {Dragi\'{c}, M.}, year = {2018}, pages = {283-297}, keywords = {Turks, crimes, heroics, haiduks, uskok warriors, tribulations, testimonies.}, isbn = {978-953-169-379-0}, title = {Historic and etiologic tales from Otok Sinjski}, keyword = {Turks, crimes, heroics, haiduks, uskok warriors, tribulations, testimonies.}, publisher = {Hrvatska sveu\v{c}ili\v{s}na naklada ; Hrvatsko filolo\v{s}ko dru\v{s}tvo ; Matica hrvatska}, publisherplace = {Zagreb} }