Utjecaj lokacije i modela gnojidbe na mineralni sastav lista ploda baranjske začinske paprike (CROSBI ID 668637)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Popović, Brigita ; Kraljičak, Jasna ; Ravnjak, Boris
hrvatski
Utjecaj lokacije i modela gnojidbe na mineralni sastav lista ploda baranjske začinske paprike
Nedavno opisana autohtona baranjska začinska paprika nema definiranu proizvodnu tehnologiju te nije poznato kako agroekološki uvjeti i gnojidba utječu na rast i razvoj te usvajanje makro- i mikroelemenata biljke. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj modela gnojidbe i lokacije na mineralni sastav lista i ploda autohtone baranjske začinske paprike. Istraživanje je provedeno tijekom 2017. godine na tri različite lokacije u Baranji i to u Karancu, Lugu i Branjin Vrhu te su primjenjena četiri različita modela gnojidbe. Tijekom istraživanja su uzorkovani listovi iznad prvog grananja i plodovi po dozrijevanju koji su podvrgnuti analizi mineralnog sastava. Statističkom analizom je utvrđeno da je lokacija značajno utjecala na koncentraciju N, K, Mg, Ca, Cu, Fe i Mn te nije utjecala na koncentraciju Zn u listu i plodu paprike. Model gnojidbe je značajno utjecao na koncentraciju Mg, Cu i Mn u listu te Mg, Ca i Cu u plodu paprike. Iz navedenog se može zaključiti da mineralni sastav lista i ploda autohtone začinske paprike ovisi o modelu gnojidbe te lokaciji tj. opskrbljenosti tla s organskom tvari i hranivima budući da je tlo na lokaciji Karanac analizom okarakterizirano kao najbogatije tlo zalihama hraniva i organske tvari.
začinska paprika ; model gnojidbe ; lokacija ; mineralni sastav
nije evidentirano
engleski
Influence of location and fertilization model on leaf and fruit mineral nutrient composition of baranyan spice pepper
nije evidentirano
spice pepper ; fertilization model ; location ; mineral composition
nije evidentirano
Podaci o prilogu
121-121.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka: 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Jozinović, Antun ; Jeković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7005-58-0
Podaci o skupu
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
predavanje
18.10.2018-19.10.2018
Split, Hrvatska