Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 965996

Rehabilitacija bolesnika s opeklinama


Schnurrer-Luke-Vrbanić, Tea
Rehabilitacija bolesnika s opeklinama // Opekline / Pirjavec-Mahić, Aleksandra (ur.).
Rijeka: Libertin, 2017. str. 202-213


Naslov
Rehabilitacija bolesnika s opeklinama
(Burn rehabilitation)

Autori
Schnurrer-Luke-Vrbanić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Opekline

Urednik/ci
Pirjavec-Mahić, Aleksandra

Izdavač
Libertin

Grad
Rijeka

Godina
2017

Raspon stranica
202-213

ISBN
9-789537-970215

Ključne riječi
opekline, rehabilitacija
(burn, rehabilitation)

Sažetak
U bolesnika sa zadobivenim opeklinama postoji potreba za brzim i agresivnim započinjanjem specijaliziranog, individualno prilagođenog, rehabilitacijskog programa. Ovisno o mjestu nastanka opekline i o njezinoj dubini možemo predvidjeti posljedice u smislu razvoja deformacija i kontraktura zglobova, te je bitno odmah postaviti kratkoročne i dugoročne rehabilitacijske ciljeve. Kratkoročni rehabilitacijski cilj je osigurati bolesniku opseg pokreta u zglobu i mogućnost obavljanja funkcije. U dugoročni cilj spada osposobljavanje bolesnika za aktivnosti dnevnog života, za rehabilitaciju u zajednici, odnosno potrebno je naučiti bolesnika kako kompenzirati bilo koji gubitak funkcije koji je posljedica opekotine (1, 2, 3). Navedene rehabilitacijske ciljeve provodi multidisciplinarni i interdisciplinarni rehabilitacijski tim. Interdisciplinarni rehabilitacijski tim uključuje fizijatre – specijaliste rehabilitacijske medicine, fizioterapeute, radne terapeute i ostale koji sudjeluju u sastavljanju individualiziranog rehabilitacijskog programa s ciljem restauracije funkcije. Bolesnik i njegova obitelj aktivni su sudionici rehabilitacije, a njihova edukacija je izuzetno bitni dio rehabilitacijskog procesa (2). U ovom poglavlju biti će govora o hipertrofičnom ožiljku, o načinima kako se regulira hipertrofija ožiljka, o masaži ožiljka, o načinu nastajanja kontraktura i deformacija zglobova, o pozicioniranju bolesnika u krevetu, o postavljanju longeta, o vježbama istezanja, o vježbama opsega pokreta, o vježbama snaženja i kondicioniranja organizma, o kardiovaskularnom treningu, brzoj mobilizaciji bolesnika, o funkcijskom treningu, o kontrakturama pojedinih dijelova tijela nastalih zbog ožiljka od opekline, o ozljedama živaca, o heterotopičnim osifikacijama, o kupiranju bola, o uključivanju bolesnika u aktivnosti dnevnog života i o rehabilitaciji u zajednici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka,
Klinički bolnički centar Rijeka

Citiraj ovu publikaciju

Schnurrer-Luke-Vrbanić, Tea
Rehabilitacija bolesnika s opeklinama // Opekline / Pirjavec-Mahić, Aleksandra (ur.).
Rijeka: Libertin, 2017. str. 202-213
Schnurrer-Luke-Vrbanić, T. (2017) Rehabilitacija bolesnika s opeklinama. U: Pirjavec-Mahić, A. (ur.) Opekline. Rijeka, Libertin, str. 202-213.
@inbook{inbook, author = {Schnurrer-Luke-Vrbani\'{c}, T.}, editor = {Pirjavec-Mahi\'{c}, A.}, year = {2017}, pages = {202-213}, keywords = {burn, rehabilitation}, isbn = {9-789537-970215}, title = {Burn rehabilitation}, keyword = {burn, rehabilitation}, publisher = {Libertin}, publisherplace = {Rijeka} }