Unapređenje javnozdravstvenog nutricionističkog programa promocijom hidratacije među radnicima (CROSBI ID 668553)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kenđel Jovanović, Gordana ; Pavičić Žeželj, Sandra
hrvatski
Unapređenje javnozdravstvenog nutricionističkog programa promocijom hidratacije među radnicima
Cilj rada: Dehidracija radnika može imati značajan utjecaj na poslovne rezultate, ali i na sigurnosne probleme. Nizak unos vode ili blaga dehidracija mogu biti povezani s rizikom za razvoj kroničnih bolesti te može imati učinke na kognitivne funkcije. Sve je više javnozdravstvenih i privatnih wellness programa namijenjenih radnicima, koja rezultiraju podacima o prehrani i tjelesnoj aktivnosti radnika, ali malo je poznato o hidratacijskom statusu radnika i unosu tekućine u odnosu na sastav tijela. Cilj ovog rada bio je utvrditi povezanost sastava tijela i hidratacije radnika s navikama prehrane i pijenja tekućine u odnosu na navike tjelesne aktivnosti. Metode: Proveli smo javnozdravstveni program promocije prehrane, hidratacije i tjelesne aktivnosti među 105 zdravih radnika (muškarci 46%, žene 54%). Navike tjelesnih aktivnosti procijenjene su upitnikom EPAQ2, prehrambene navike upitnikom o učestalosti unosa hrane (FFQ), a prosječni unos tekućine i pića upitnikom Water Balance Questionnaire. Pripadnost mediteranskoj prehrani ocijenjena je pomoću Mediterranean diet score-a (MDS). Sastav tijela radnika, uključujući i hidratacijski status, procijenjen je pomoću Tanita vage. Rezultati: Tjelesno aktivni radnici (21% TA) imali su statistički značajno manji ukupni unos tekućine nego tjelesno neaktivni radnici (TNA) (1, 6L vs 1, 9L, P=0, 039). Unatoč tome, TA radnici imali su statistički značajno bolji hidratacijski status (57, 3%, P=0, 001) te nižu količinu masnog tkiva (20, 3%, P=0, 003). TA radnici imali su kakvoću prehrane više u skladu s mediteranskom prehranom, dok su TNA radnici imali statistički značajno pozitivan utjecaj unosa zaslađenih bezalkoholnih napitaka na masno tkivo (β=0.459, P=0.001) te negativni na hidratacijski status tijela (β=-0, 462, P=0.001). Zaključak: Pokazalo se da tjelesno aktivni radnici više obraćaju pažnju na bolju kakvoću prehrane i napitaka od tjelesno neaktivnih radnika. Promocijom zdravstvenih dobrobiti odgovarajuće prehrane, hidratacije te tjelesne aktivnosti može se značajno unaprijediti zdravlje radnika što ima utjecaja na bolje poslovne rezultate. U tome veliku ulogu imaju nutricionisti. Poslodavci bi trebali uključiti nutricionističke programe s ciljem zaštite i unapređenja zdravlja svojih radnika koji bi se trebali osobno zauzeti za poboljšanje svojeg unosa tekućine i hidratacijskog statusa.
hidratacijski status, javnozdravstveni program, mediteranska prehrana, nutricionist, radnici
nije evidentirano
engleski
Improvement of public health nutrition program by promoting hydration among workers
nije evidentirano
hydration status, public health program, mediterranean diet, nutritionist, workers
nije evidentirano
Podaci o prilogu
21-22.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka: Nutricionizam i dijetetika 2018, 2. kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara
Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara
Zagreb:
Podaci o skupu
2. kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara: Nutricionizam i dijetetika 2018
predavanje
15.06.2018-16.06.2018
Zagreb, Hrvatska