Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kineziologija rada: Osnove pravilnih načina rada i rukovanja teretima u grafičkoj industriji (CROSBI ID 783341)

Druge vrste radova | ostalo

Nakić, Josipa Kineziologija rada: Osnove pravilnih načina rada i rukovanja teretima u grafičkoj industriji // 2019. 2019.

Podaci o odgovornosti

Nakić, Josipa

hrvatski

Kineziologija rada: Osnove pravilnih načina rada i rukovanja teretima u grafičkoj industriji

Iz predgovora: Bolesti mišićno-koštanog sustava, posebice kralježnice, breme su modernog društva. Mnogi naši članovi trpe ozbiljne tegobe zbog oboljenja mišićno-koštanog sustava, izostaju s posla, smanjuje im se radna sposobnost. To se negativno reflektira i na poslodavca, koji nedostatak izostalih radnika često prenosi povećanjem zadataka na preostale, a što pak može dovesti i do njihovog oboljenja i zatvaranja sve užeg začaranog kruga. Na radnom mjestu provedemo veliki dio naših života. Stoga nije beznačajno obavljamo li radnje koje ponavljamo stotinama i tisućama puta na (ne)pravilan način, bilo da se radi o manipulaciji teretom, radom za strojem ili sjedenju pred kompjuterom. Ovi rizici podmuklo tinjaju, mjesecima i godinama te neprimjetno, ali sigurno, nagrizaju naše zdravlje. Tek osviješteni možemo djelovati preventivno. Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske izdaje ovaj priručnik u okviru Projekta „Dijalog i znanje napredak grade“, koji u trajanju od 18 mjeseci provodi od 29. ožujka 2018. godine, sredstvima iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali – Jačanje socijalnog dijaloga. Vodilja cijelog Projekta jest dodatno obrazovati predstavnike radnika znanjem i uputiti ih na mnoge teme o kojima mogu voditi dijalog, te ih paralelno osposobiti vještinama kvalitetnog vođenja dijaloga. Znanje o pitanima iz radnog odnosa želi se prenijeti i na što veći broj radnika. Dio toga je i ovaj priručnik. Kako navodi autorica priručnika doc. dr. sc. Josipa Nakić: „Namjera priručnika je ukazati na važnost pravilnih načina kretanja i rada u grafičkoj i nakladničkoj industriji i povezanim djelatnostima u prevenciji mišićno-koštanih poremećaja s naglaskom na čuvanje zdravlja kralježnice. U priručniku su prikazani najčešći mehanizmi ozljeđivanja mišićno-koštanog sustava koji se događaju u grafičkoj i nakladničkoj industriji. Prikazane su i jasne razlike između pravilnih i nepravilnih načina rada sa stajališta držanja tijela. Iako strojevi odrađuju najveći dio posla, ne može se zanemariti udio fizičkih poslova koje radnici obavljaju kako bi strojevi mogli raditi.“ Prije svega, zahvaljujemo autorici doc. dr. sc. Josipi Nakić, koju se usuđujemo nazvati pionirom Kineziologije rada, područja čiji se značaj tek treba prepoznati. Njezine upute i lik će vas voditi na jednostavan način i, nadamo se, poboljšati pristup vašem zdravlju na radnom mjestu i u svakodnevnom životu.

Kineziologija rada, rukovanje teretima, mišićno-koštani poremećaji, bol u donjem dijelu leđa, bol u vratu, Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske.

nije evidentirano

engleski

Occupational Kinesiology: Basics of Correct Manual Handling in the Printing Industry

nije evidentirano

Occupational kinesiology, manual handling, musculoskeletal disorder, low back pain, neck pain, Trade Union in Printing and Publishing Industry of Croatia

nije evidentirano

Podaci o izdanju

2019

2019.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-98299-3-1

1512-8822

Povezanost rada

Kineziologija