Optimizacija metode za određivanje reaktivnih vrsta kisika (ROS) u pivu (CROSBI ID 423683)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Maslarević, Nenad
Mastanjević, Kristina ; Kovač, Tihomir
Lončarić, Ante
hrvatski
Optimizacija metode za određivanje reaktivnih vrsta kisika (ROS) u pivu
Sadržaj reaktivnih vrsta kisika (ROS) u pivu uzrokovan je prisutnošću kisika, a jedan je od najznačajnijih pokazatelja kvalitete piva. Prema dostupnim . Prema dostupnim literaturnim podacima koncentracija kisika pri procesima proizvodnje i pakiranja piva, kao i odabir ambalaže i načina skladištenja gotovog proizvoda imaju utjecaj na degradaciju biomolekula piva. Navedeno se odražava na kvalitetu gotovog proizvoda tijekom roka valjanosti naznačenog na ambalaži. Iako je u većim industrijskim pogonima za proizvodnju piva izlaganje piva kisiku smanjeno na minimalne razine, u zanatskim pivovarama kisik može predstavljati ozbiljan problem. Različiti tipovi piva, zbog različitog kemijskog sastava, različito odgovaraju na prisutnost kisika pa je i to jedan od motiva za implementaciju ove metode u istraživanju kvalitete piva.Cilj rada je na osnovi dostupne literature prikazati ulogu ROS na kvalitetu piva, eksperimentalno odrediti sadržaj ROS u pivu te odrediti potencijalne razlike u njihovom sadržaju u različitim tipovima industrijski proizvedenog piva.
ROS ; pivo ; starenje piva
nije evidentirano
engleski
Method optimization for reactive oxygen species (ROS) estimation in beer
nije evidentirano
ROS ; beer ; beer staling
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
05.11.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek