Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 965667

Kako pomiriti znanost i akreditaciju laboratorija?


Lovrenčić Mikelić, Ivanka
Kako pomiriti znanost i akreditaciju laboratorija? // Svijet po mjeri: Časopis za mjeriteljstvo, normizaciju, akreditaciju i ocjenjivanje sukladnosti, 3 (2018), 25-29 (nije recenziran, stručni rad, stručni)


Naslov
Kako pomiriti znanost i akreditaciju laboratorija?
(How to reconcile science and accreditation of laboratory?)

Autori
Lovrenčić Mikelić, Ivanka

Izvornik
Svijet po mjeri: Časopis za mjeriteljstvo, normizaciju, akreditaciju i ocjenjivanje sukladnosti (1848-7114) 3 (2018); 25-29

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, stručni rad, stručni

Ključne riječi
Akreditacija ; HRN EN ISO/IEC 17025 ; znanost
(Accreditation ; HRN EN ISO/IEC 17025 ; science)

Sažetak
Sustav znanosti, u okviru kojega se nalazi Institut Ruđer Bošković kao javna znanstvena ustanova, ima svoja pisana i nepisana pravila i specifične obrasce ponašanja prema kojima funkcionira i koji se na prvi pogled često čine kontradiktorni pravilima koje pred laboratorije stavljaju norme za akreditaciju. Stoga se postavlja pitanje kako pomiriti to dvoje – znanstveni rad i akreditaciju. Nakon malo promišljanja postavljaju se slična pitanja: „Treba li ovo dvoje uopće pomirivati jer možda je prvi dojam o suprotstavljenosti pogrešan?“, „Ako treba, što, zašto i kako pomiriti?“. Ovaj članak se dotaknuo i drugih pitanja kao što su: „Treba li akreditacija znanstvenim laboratorijima i zašto?“, „Kako razmišlja znanstvenik, a kako ispitivač/mjeritelj u području akreditacije?“, „Koje su sličnosti i razlike između rada u znanosti i rada u području akreditacije?“, „Što je znanstvenicima najveći problem kod akreditacije i kako ju doživljavaju?“ te na kraju „Kako akreditacija i znanost pomažu jedno drugome?“. Na sva ova pitanja se pokušalo dati odgovor iz perspektive znanstvenih laboratorija akreditiranih prema normi HRN EN ISO/IEC 17025. Na Institutu Ruđer Bošković se trenutno nalaze četiri takva laboratorija sa 17 akreditiranih ispitnih/umjernih metoda u različitim područjima rada. Odgovori na neka pitanja nisu uvijek jednoznačni, a na neka su možda i neočekivani.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivanka Lovrenčić Mikelić, (260532)