Usporedba parametara kvalitete marmelada od marelice proizvedenih industrijski i u laboratoriju (CROSBI ID 668454)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Marčetić, Helena ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Usporedba parametara kvalitete marmelada od marelice proizvedenih industrijski i u laboratoriju
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesa pripreme marmelade od marelice u l aboratorijskim uvjetima, na određene parametre kvalitete (suhu tvar, pH, ukupnu kiselost, šećere, udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, stupanj posmeđivanja). Svi navedeni parametri su također ispitani u 5 različitih industrijski provedenih marmel ada. Ispitivane marmelade su također podvrgnute mjerenju čvrstoće gela i senzorskom ispitivanju. Rezultati su pokazali da se udio šećera znatno ne mijenja tijekom prvog dijela proizvodnj e . Tijekom procesa pripreme marmelade, pH se ne mijenja , dok se ukupn a kiselost i k oli čina polifenolnih tvari smanjuje. Stupanj posmeđivanja u svim uzorcima je bio vrlo nizak. Sve ispitivane marmelade su imale zadovoljavajuću čvrstoću , osim jedne industrijski proizvedene. Također je prema rezultatima senzorskog ocjenjivanja ista marmelada dobila najslabije ocjene.
marelica, marmelada, parametri kvalitete, polifenolne tvari, šećeri
nije evidentirano
engleski
Compring quality parameters of apricot jams produced in industry and laboratory terms
nije evidentirano
apricot, marmelade, parameters of quality, polyphenolic substance, sugars
nije evidentirano
Podaci o prilogu
694-698.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
49. hrvatski i 9.međunarodni simpozij agronoma
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Dubrovnik: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-22-2
Podaci o skupu
49. Hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
poster
16.02.2014-21.02.2014
Dubrovnik, Hrvatska