Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba parametara kvalitete marmelada od marelice proizvedenih industrijski i u laboratoriju (CROSBI ID 668454)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Marčetić, Helena ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Dragović-Uzelac, Verica Usporedba parametara kvalitete marmelada od marelice proizvedenih industrijski i u laboratoriju // 49. hrvatski i 9.međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). Dubrovnik: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 694-698

Podaci o odgovornosti

Marčetić, Helena ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Usporedba parametara kvalitete marmelada od marelice proizvedenih industrijski i u laboratoriju

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesa pripreme marmelade od marelice u l aboratorijskim uvjetima, na određene parametre kvalitete (suhu tvar, pH, ukupnu kiselost, šećere, udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, stupanj posmeđivanja). Svi navedeni parametri su također ispitani u 5 različitih industrijski provedenih marmel ada. Ispitivane marmelade su također podvrgnute mjerenju čvrstoće gela i senzorskom ispitivanju. Rezultati su pokazali da se udio šećera znatno ne mijenja tijekom prvog dijela proizvodnj e . Tijekom procesa pripreme marmelade, pH se ne mijenja , dok se ukupn a kiselost i k oli čina polifenolnih tvari smanjuje. Stupanj posmeđivanja u svim uzorcima je bio vrlo nizak. Sve ispitivane marmelade su imale zadovoljavajuću čvrstoću , osim jedne industrijski proizvedene. Također je prema rezultatima senzorskog ocjenjivanja ista marmelada dobila najslabije ocjene.

marelica, marmelada, parametri kvalitete, polifenolne tvari, šećeri

nije evidentirano

engleski

Compring quality parameters of apricot jams produced in industry and laboratory terms

nije evidentirano

apricot, marmelade, parameters of quality, polyphenolic substance, sugars

nije evidentirano

Podaci o prilogu

694-698.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

49. hrvatski i 9.međunarodni simpozij agronoma

Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko

Dubrovnik: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-22-2

Podaci o skupu

49. Hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma

poster

16.02.2014-21.02.2014

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija