Kinetika ekstrakcije polifenola tijekom priprave različitih čajeva (CROSBI ID 668442)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Škrabal, Svjetlana ; Marčetić, Helena ; Odak, Petra
hrvatski
Kinetika ekstrakcije polifenola tijekom priprave različitih čajeva
Cilj ovog rada bio je ispitati kinetiku ekstrakcije polifenola tijekom priprave različitih čajeva. Korišteni su zeleni čaj, čaj od kamilice, čaj od šipka i hibiskusa, te čaj od čistog šipka. Sve vrste čaja podvrgnute su ekstrakciji u trajanju od 3, 6 i 9 minuta. Određena je gustoća boje, antioksidativna aktivnost, te ukupni sadržaj polifenola. Rezultati su pokazali da uvjeti tijekom pripreme čajeva, imaju značajan utjecaj na sadržaj polifenola. Zeleni čaj, pri ekstrakciji u trajanju od 9 minuta, imao je najveću antioksidativnu aktivnost i sadržaj ukupnih polifenola.
polifenoli, antioksidativna aktivnost, čaj
nije evidentirano
engleski
Kinetics of polyphenols extraction during preparation of different teas
nije evidentirano
Polyphenols, antioxidant activity, tea
nije evidentirano
Podaci o prilogu
295-301.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Katalinić, Branko
Požega: Veleučilište u Požegi
978-3-902734-10-5
1847-8204
Podaci o skupu
Vallis Aurea – 6th International Conference
predavanje
20.10.2018-22.10.2018
Požega, Hrvatska