Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Doprinos istraživanju raspodjela tlaka u doticajnim površinama (CROSBI ID 335617)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Ergić, Todor Doprinos istraživanju raspodjela tlaka u doticajnim površinama / prof. dr. sc. Osman Muftić (mentor); Zagreb, Fakultet strojarstva i brodogradnje, . 2002

Podaci o odgovornosti

Ergić, Todor

prof. dr. sc. Osman Muftić

hrvatski

Doprinos istraživanju raspodjela tlaka u doticajnim površinama

Istraživanja vezana za analizu veličine i rasporeda tlaka na dodirnim površinama čovjeka čine temelje i ulazne veličine mnogih suvremenih biomehaničkih istraživanja. Očekuje se da će upravo biomehanička istraživanja biti središnje područje znanstvene pozornosti slijedećih godina, a temelje se na najnovijim spoznajama iz svih područja mehanike. U ovoj su disertaciji izvršena opsežna istraživanja vezana na djelovanje vanjskog tlaka na čovjeka. Izvršena je podjela tlaka prema mjestu nastajanja sa analizom značajki i pojava vezanih za njih. Kao primjer istražen je utjecaj antropometrijskih veličina na iznos i raspored tlaka na dodirnim površinama pri sjedenju. Rezultati istraživanja su prikazani kao antropološka raspodjela dodirnih površina i tlakova kao funkcija statističke razdiobe, i korelacije. Posebno su provedena istraživanja za mušku a posebno za žensku populaciju. Proučavanje bimehaničkih pojava vezanih uz meko tkivo čovjeka danas je veoma složen problem čija istraživanja se temelje na pokusima i numeričkim istraživanjima odgovarajućih modela. Odgovarajući modeli se danas temelje na nelinearnim, anizotropnim, dvofaznim i višefaznim teorijama i numeričkim izračunavanjima. Sa dvo i tro - dimenzionalnim konačnim elementima izvršena je simulacija širenja tlaka kroz meko tkivo. Sa ciljem kvalitativnog prikaza rasporeda i vrijednosti naprezanja i deformacija, te njihov utjecaj na meka tkiva i krvožilne sustave. Rezultati i prikazani modeli mogu naći primjenu u daljnjim biomehaničkim istraživanjima, ortopediji, industrijskoj antropometriji, ergonomiji i dr.

biomehanika; dodirni tlak; dodirne površine; antropometrija; meko tkivo; sjedenje; sjedalice; optok krvi; konačne deformacije; mjerenje tlaka na površini.

nije evidentirano

engleski

a

nije evidentirano

Biomechanics; Soft tissue; Seat; Sitting; Contact pressure; Sitting area; Large elastic deformations; Anthropometric; Blood flow.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

84

26.06.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet strojarstva i brodogradnje

Zagreb

Povezanost rada

Strojarstvo