Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

STAVOVI OBOLJELIH/IZLIJEČENIH OD KARCINOMA DEBELOG CRIJEVA PREMA PREHRANI U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI (CROSBI ID 668312)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Pečet, Julija ; Levanić, Davor STAVOVI OBOLJELIH/IZLIJEČENIH OD KARCINOMA DEBELOG CRIJEVA PREMA PREHRANI U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI // Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2018. str. 44-44

Podaci o odgovornosti

Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Pečet, Julija ; Levanić, Davor

hrvatski

STAVOVI OBOLJELIH/IZLIJEČENIH OD KARCINOMA DEBELOG CRIJEVA PREMA PREHRANI U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

Zbog svoje frekventnosti, karcinom debelog crijeva predstavlja velik javno zdravstveni problem koji u određenoj mjeri može biti kontroliran modifikacijom prehrane. Cilj istraživanja bio je ispitati stavove oboljelih, odnosno izliječenih, od karcinoma debelog crijeva prema prehrani te njihove razlike s obzirom na dob, spol te trenutno zdravstveno stanje. Istraživanje je provedeno u obliku dobrovoljne i anonimne ankete na odjelima dnevne bolnice, abdominalne kirurgije, gastroenterologije i onkologije Županijske bolnice Čakovec, ambulantama obiteljske medicine u sklopu Doma zdravlja Čakovec, udruge ILCO Čakovec te među dobrovoljnim sudionicima. Reprezentativan uzorak činila je 61 osoba koje su odgovarale na 19 pitanja postavljenih onima oboljelim od karcinoma debelog crijeva, odnosno 20 pitanja postavljenih izliječenima od istog. Mogućnost upisivanja odgovora postojala je kod 4 pitanja, dok su pri ostalima odgovori bili ponuđeni. Podaci su obrađeni deskriptivnom statistikom. Dobiveni rezultati pokazuju da iako svega 67, 2 % ispitanih smatra kako je njihov način prehrane bio faktor rizika za nastanak bolesti, njih 88, 5 % modificiralo je prehranu nakon postavljene dijagnoze. Vodeću poziciju među namirnicama izbačenim iz prehrane zauzima meso, a među onim uvedenim to je povrće. Ispitanici provedenog istraživanja pridaju manju pozornost prevenciji nego liječenju već nastalog karcinoma debelog crijeva, a motiviranost za promjenom u prehrani pada proporcionalno prolazu vremena.

karcinoma debelog crijeva, prehrana, medicinska sestra, edukacija

nije evidentirano

engleski

ATTITUDES TOWARDS DIET OF PEOPLE WHO ARE SUFFERING FROM/WHO HAVE BEAT COLORECTAL CANCER IN MEĐIMURJE COUNTY

nije evidentirano

colon cancer, diet, nurse, education

nije evidentirano

Podaci o prilogu

44-44.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA

Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-58-0

Podaci o skupu

11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

poster

18.10.2018-19.10.2018

Split, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija