Molekularna identifikacija kvasaca izoliranih iz mliječnih proizvoda (CROSBI ID 668260)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Zadravec, Manuela ; Jaki Tkalec, Vesna ; Furmeg, Sanja ; Mitak, Mario ; Mikuš, Tomislav
hrvatski
Molekularna identifikacija kvasaca izoliranih iz mliječnih proizvoda
Kvasci su česti kontaminanti fermentiranih mliječnih proizvoda, međutim, koriste se i kao starter kulture za poboljšanje svojstava finalnog proizvoda. Njihova prisutnost u povećanom broju uzrokuje nepoželjne promjene mliječnih proizvoda, kao što su neugodan miris i okus te izgled. Klasična identifikacija kvasaca pri kojima se kvasci identificiraju na temelju morfoloških i biokemijskih svojstava teška je i nepouzdana. Cilj rada bio je identificirati kvasce iz 30 uzoraka fermentiranih mliječnih proizvoda, te utvrditi pripadaju li izolirani kvasci u poželjne ili nepoželjne vrste. Izolirani kvasci identificirani su sekvenciranjem D1/D2 regije gena 28S rRNA. Dobivenim sekvencama utvrđeno je da izolirani kvasci pripadaju vrstama: Kluyveromyces marxianus, Candida tropicalis, Rhodotorula mucilaginosa, Trichosporon coremiiforme, Trichosporon ovoides, Trichosporon asahii i Pichia kudriavzevii, koje se smatraju kvascima onečišćenja, te Debaryomyces hansenii, vrsta koja se može koristiti i kao starter kultura. S obzirom na to da kvasci nisu termorezistentni mikroorganizmi, trebali bi biti uklonjeni tijekom pasterizacije, stoga se nameće zaključak kako se glavnina kontaminacije kvascima zbiva nakon termičke obrade mlijeka kao posljedica neadekvatne higijenske prakse u procesu proizvodnje. Naši rezultati upućuju na to i da većina izoliranih vrsta kvasaca, ako se nađe u većoj količini u mliječnim proizvodima, može uzrokovati kvarenje fermentiranih mliječnih proizvoda te tako prouzročiti ekonomske gubitke.
mliječni proizvodi, kvasci, molekularna identifikacija
nije evidentirano
engleski
Molecular identification of yeasts isolated from dairy products
nije evidentirano
dairy products, yeasts, molecular identification
nije evidentirano
Podaci o prilogu
93-94.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornika sažetaka 43. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Volarić, Vera
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
Podaci o skupu
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation
poster
07.11.2018-10.11.2018
Lovran, Hrvatska