Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Molekularna identifikacija kvasaca izoliranih iz mliječnih proizvoda (CROSBI ID 668260)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Zadravec, Manuela ; Jaki Tkalec, Vesna ; Furmeg, Sanja ; Mitak, Mario ; Mikuš, Tomislav Molekularna identifikacija kvasaca izoliranih iz mliječnih proizvoda // Zbornika sažetaka 43. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 93-94

Podaci o odgovornosti

Zadravec, Manuela ; Jaki Tkalec, Vesna ; Furmeg, Sanja ; Mitak, Mario ; Mikuš, Tomislav

hrvatski

Molekularna identifikacija kvasaca izoliranih iz mliječnih proizvoda

Kvasci su česti kontaminanti fermentiranih mliječnih proizvoda, međutim, koriste se i kao starter kulture za poboljšanje svojstava finalnog proizvoda. Njihova prisutnost u povećanom broju uzrokuje nepoželjne promjene mliječnih proizvoda, kao što su neugodan miris i okus te izgled. Klasična identifikacija kvasaca pri kojima se kvasci identificiraju na temelju morfoloških i biokemijskih svojstava teška je i nepouzdana. Cilj rada bio je identificirati kvasce iz 30 uzoraka fermentiranih mliječnih proizvoda, te utvrditi pripadaju li izolirani kvasci u poželjne ili nepoželjne vrste. Izolirani kvasci identificirani su sekvenciranjem D1/D2 regije gena 28S rRNA. Dobivenim sekvencama utvrđeno je da izolirani kvasci pripadaju vrstama: Kluyveromyces marxianus, Candida tropicalis, Rhodotorula mucilaginosa, Trichosporon coremiiforme, Trichosporon ovoides, Trichosporon asahii i Pichia kudriavzevii, koje se smatraju kvascima onečišćenja, te Debaryomyces hansenii, vrsta koja se može koristiti i kao starter kultura. S obzirom na to da kvasci nisu termorezistentni mikroorganizmi, trebali bi biti uklonjeni tijekom pasterizacije, stoga se nameće zaključak kako se glavnina kontaminacije kvascima zbiva nakon termičke obrade mlijeka kao posljedica neadekvatne higijenske prakse u procesu proizvodnje. Naši rezultati upućuju na to i da većina izoliranih vrsta kvasaca, ako se nađe u većoj količini u mliječnim proizvodima, može uzrokovati kvarenje fermentiranih mliječnih proizvoda te tako prouzročiti ekonomske gubitke.

mliječni proizvodi, kvasci, molekularna identifikacija

nije evidentirano

engleski

Molecular identification of yeasts isolated from dairy products

nije evidentirano

dairy products, yeasts, molecular identification

nije evidentirano

Podaci o prilogu

93-94.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornika sažetaka 43. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Volarić, Vera

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation

poster

07.11.2018-10.11.2018

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)