Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 964948

Molekularna identifikacija kvasaca izoliranih iz mliječnih proizvoda


Zadravec, Manuela; Jaki Tkalec, Vesna; Furmeg, Sanja; Mitak, Mario; Mikuš, Tomislav
Molekularna identifikacija kvasaca izoliranih iz mliječnih proizvoda // Zbornika sažetaka 43. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga, 2018. str. 93-94 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Molekularna identifikacija kvasaca izoliranih iz mliječnih proizvoda
(Molecular identification of yeasts isolated from dairy products)

Autori
Zadravec, Manuela ; Jaki Tkalec, Vesna ; Furmeg, Sanja ; Mitak, Mario ; Mikuš, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornika sažetaka 43. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga, 2018, 93-94

Skup
43. hrvatski simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 7-10.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
mliječni proizvodi, kvasci, molekularna identifikacija
(dairy products, yeasts, molecular identification)

Sažetak
Kvasci su česti kontaminanti fermentiranih mliječnih proizvoda, međutim, koriste se i kao starter kulture za poboljšanje svojstava finalnog proizvoda. Njihova prisutnost u povećanom broju uzrokuje nepoželjne promjene mliječnih proizvoda, kao što su neugodan miris i okus te izgled. Klasična identifikacija kvasaca pri kojima se kvasci identificiraju na temelju morfoloških i biokemijskih svojstava teška je i nepouzdana. Cilj rada bio je identificirati kvasce iz 30 uzoraka fermentiranih mliječnih proizvoda, te utvrditi pripadaju li izolirani kvasci u poželjne ili nepoželjne vrste. Izolirani kvasci identificirani su sekvenciranjem D1/D2 regije gena 28S rRNA. Dobivenim sekvencama utvrđeno je da izolirani kvasci pripadaju vrstama: Kluyveromyces marxianus, Candida tropicalis, Rhodotorula mucilaginosa, Trichosporon coremiiforme, Trichosporon ovoides, Trichosporon asahii i Pichia kudriavzevii, koje se smatraju kvascima onečišćenja, te Debaryomyces hansenii, vrsta koja se može koristiti i kao starter kultura. S obzirom na to da kvasci nisu termorezistentni mikroorganizmi, trebali bi biti uklonjeni tijekom pasterizacije, stoga se nameće zaključak kako se glavnina kontaminacije kvascima zbiva nakon termičke obrade mlijeka kao posljedica neadekvatne higijenske prakse u procesu proizvodnje. Naši rezultati upućuju na to i da većina izoliranih vrsta kvasaca, ako se nađe u većoj količini u mliječnim proizvodima, može uzrokovati kvarenje fermentiranih mliječnih proizvoda te tako prouzročiti ekonomske gubitke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Mitak (autor)

Avatar Url Manuela Zadravec (autor)

Avatar Url Vesna Jaki Tkalec (autor)

Avatar Url Tomislav Mikuš (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Zadravec, Manuela; Jaki Tkalec, Vesna; Furmeg, Sanja; Mitak, Mario; Mikuš, Tomislav
Molekularna identifikacija kvasaca izoliranih iz mliječnih proizvoda // Zbornika sažetaka 43. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga, 2018. str. 93-94 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Zadravec, M., Jaki Tkalec, V., Furmeg, S., Mitak, M. & Mikuš, T. (2018) Molekularna identifikacija kvasaca izoliranih iz mliječnih proizvoda. U: Volarić, V. (ur.)Zbornika sažetaka 43. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2018}, pages = {93-94}, keywords = {dairy products, yeasts, molecular identification}, title = {Molecular identification of yeasts isolated from dairy products}, keyword = {dairy products, yeasts, molecular identification}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }