Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja (CROSBI ID 256006)

Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija

Maroje Ivanković ; Tomislav Mikuš ; Željka Cvrtila Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 20 (2018), 5; 419-424

Podaci o odgovornosti

Maroje Ivanković ; Tomislav Mikuš ; Željka Cvrtila

hrvatski

Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja

Kokošja jaja biološki su visoko vrijedna hrana i ljudski organizam koristi hranjive tvari jajeta u velikom postotku. Cilj je ovoga rada utvrditi kakvoću jaja s obzirom na način držanja kokoši nesilica. Istraživanje je obuhvatilo određivanje kvalitete konzumnih jaja nesilica različite dobi podrijetlom iz slobodnog, podnog i kaveznog uzgoja na ukupno 60 uzoraka. Jaja iz slobodnog uzgoja bila su najteža (mase prosječno 59, 35 g) i u odnosu na jaja iz kaveznog (konvencionalnog) sustava imala su veći indeks oblika (75, 29 : 74, 30) i deblju ljusku (0, 44 : 0, 43 mm). Količina vode bila je najveća, a količina bjelančevina najmanja u jajima iz slobodnog uzgoja. Jaja su s aspekta njihovih proizvodnih karakteristika i kvalitete u smislu kemijskog sastava bolja u kaveznom u odnosu na slobodno držanje, dok je s aspekta dobrobiti držanje kokoši nesilica bolje u slobodnom uzgoju.

kokošja jaja, kvaliteta, slobodni uzgoj, kavezni uzgoj

nije evidentirano

engleski

The impact of different housing systemy on table eggs quality

nije evidentirano

table eggs, quality, free range system, cage system

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20 (5)

2018.

419-424

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Veterinarska medicina, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)