Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja (CROSBI ID 256006)
Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Maroje Ivanković ; Tomislav Mikuš ; Željka Cvrtila
hrvatski
Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja
Kokošja jaja biološki su visoko vrijedna hrana i ljudski organizam koristi hranjive tvari jajeta u velikom postotku. Cilj je ovoga rada utvrditi kakvoću jaja s obzirom na način držanja kokoši nesilica. Istraživanje je obuhvatilo određivanje kvalitete konzumnih jaja nesilica različite dobi podrijetlom iz slobodnog, podnog i kaveznog uzgoja na ukupno 60 uzoraka. Jaja iz slobodnog uzgoja bila su najteža (mase prosječno 59, 35 g) i u odnosu na jaja iz kaveznog (konvencionalnog) sustava imala su veći indeks oblika (75, 29 : 74, 30) i deblju ljusku (0, 44 : 0, 43 mm). Količina vode bila je najveća, a količina bjelančevina najmanja u jajima iz slobodnog uzgoja. Jaja su s aspekta njihovih proizvodnih karakteristika i kvalitete u smislu kemijskog sastava bolja u kaveznom u odnosu na slobodno držanje, dok je s aspekta dobrobiti držanje kokoši nesilica bolje u slobodnom uzgoju.
kokošja jaja, kvaliteta, slobodni uzgoj, kavezni uzgoj
nije evidentirano
engleski
The impact of different housing systemy on table eggs quality
nije evidentirano
table eggs, quality, free range system, cage system
nije evidentirano