Utjecaj topline i mehaničke skarifikacije na skraćivanje dormantnosti odabranih sorata ječma (CROSBI ID 256005)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Matković, Ana ; Jukić, Željko ; Kereša, Snježana ; Carović-Stanko, Klaudija
hrvatski
Utjecaj topline i mehaničke skarifikacije na skraćivanje dormantnosti odabranih sorata ječma
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj tretmana zagrijanim zrakom i mehaničke skarifikacije na dormantnost sjemena odabranih dormantnih sorata ječma (Bc Vedran i Favorit) proizvedenog u dvije vegetacijske sezone (2015. i 2016. godina). U prvom pokusu sjeme dormantnih sorata tretirano je zagrijanim zrakom temperature 45°C tijekom 15 minuta i 30 minuta. Prvo utvrđivanje klijavosti u navedenim tretmanima započelo je 2. tjedna nakon žetve te se kasnije provodilo svakih 7 dana narednih 9 tjedana. U drugom pokusu sjeme dormantnih sorata ječma je tretirano mehaničkom skarifikacijom (ukolonjene su pljevice) te je utvrđivana klijavost u 2. tjednu nakon žetve. Rezultati istraživanja pokazuju kako su obje sorte bile dormantne 9 tjedana u prvoj godini istraživanja (2015.), i 8 tjedana u drugoj godini istraživanja (2016.). Tretman dormantnog sjemena ječma (Bc Vedran i Favorit) zagrijanim zrakom nije utjecao na skraćivanje dormantnosti. Prekidanje dormantnosti postignuto je mehaničkom skarifikacijom u obje godine i kod obje sorte (2015. i 2016. ; Bc Vedran 100%, te 2015. i 2016. ; Favorit 99%). Energija klijanja mehanički skarificiranog sjemena bila je veća nego energija klijanja kontrolnog sjemena u obje godine i kod obje sorte.
Ječam ; skraćivanje dormantnosti ; klijavost ; tretmani
nije evidentirano
engleski
The Influence of Heat and Mechanical Scarification on Shortening Seed Dormancy of Chosen Barley Cultivars
nije evidentirano
barley ; dormancy shortening, germination, treatments
nije evidentirano