Utjecaj imobilizacije stanica kvasca na prisutnost biogenih amina u pjenušavim vinima vinogorja Kutjevo proizvedenim različitim postupcima sekundarne fermentacije (CROSBI ID 423529)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sablek, Stjepan
Miličević, Borislav
hrvatski
Utjecaj imobilizacije stanica kvasca na prisutnost biogenih amina u pjenušavim vinima vinogorja Kutjevo proizvedenim različitim postupcima sekundarne fermentacije
Novi trendovi na području sigurnosti hrane povećali su fokus na elemente i spojeve u tragovima koji mogu utjecati na ljudsko zdravlje, u koje se ubrajaju i biogeni amini. Biogeni amini su biološki aktivni dušični spojevi male molekulske mase. U vinu mogu nastati iz prekursora, djelovanjem mikroorganizama u bilo kojoj fazi proizvodnje. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj fermentacije imobiliziranim kvascima na sadržaj biogenih amina u pjenušcu. Kvantitativno određivanje provedeno je pomoću RP- HPLC (Reversed Phase High Performance Liquid Chromatography).Iz rezultata ovog istraživanja vidljivo je da je fermentacija imobiliziranim stanicama kvasca značajno utječe na formiranje.
biogeni amini ; imobilizirani kvasci ; pjenušac
nije evidentirano
engleski
Effect of immobilization yeast cells on the presence of biogenic amines in sparkling wine from Kutjevo vineyards produced by different procedures of secondary fermentation
nije evidentirano
fermentation , immobilized yeast cells
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
26.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Osijek