Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 964654

KAKO SE KONDICIJSKI PRIPREMITI ZA ALPSKO SKIJANJE?


Cigrovski, Vjekoslav; Očić, Mateja; Bon, Ivan; Dukarić, Vedran
KAKO SE KONDICIJSKI PRIPREMITI ZA ALPSKO SKIJANJE? // Kondicijska priprema sportaša 2018 / Milanović, Luka ; Wertheimer, Vlatka ; Jukić, Igor (ur.).
Zagreb: Kinziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Udruga kondicijskih trenera Hrvatske, 2018. str. 155-160 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
KAKO SE KONDICIJSKI PRIPREMITI ZA ALPSKO SKIJANJE?
(HOW TO PHYSICALLY PREPARE FOR ALPINE SKIING CORES)

Autori
Cigrovski, Vjekoslav ; Očić, Mateja ; Bon, Ivan ; Dukarić, Vedran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Kondicijska priprema sportaša 2018 / Milanović, Luka ; Wertheimer, Vlatka ; Jukić, Igor - Zagreb : Kinziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Udruga kondicijskih trenera Hrvatske, 2018, 155-160

Skup
16. godišnja međunarodna konferencija Kondicijska priprema sportaša 2018

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.-24.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kondicijska priprema ; rekreacija ; skijaški zavoj
(Fitness preparation ; recreation ; ski turn)

Sažetak
Alpsko skijanje je specifična i izuzetno dinamična aktivnost zbog uvjeta u kojima se provodi. Stoga skijaš mora biti dobro pripremljen kako bi bio uspješan - ako se radi o sportašu ili kako bi uživao - ako se radi o rekreativcu. Osoba koja se spušta niz skijašku stazu mora biti pripremljena na učestale ekscentrične kontrakcije mišića donjih ekstremiteta pri kojima se stvaraju velike sile. Pokreti koje skijaš izvodi kako bi napravio kvalitetan skijaški zavoj nisu biomehanički idealni za njegov koštano-zglobni sustav. Tu se posebno ističu koljeno i kuk kao strukture koje su vrlo bitne kod izvođenja zavoja, a s druge strane vrlo podložne ozljedama. Oscilacije gornjeg dijela tijela važno je kontrolirati stabilnim trupom u svakom trenutku aktivnosti. Preduvjet optimalne stabilnosti i mobilosti ključan je za smanjenje rizika od ozljeda. Aerobni sustav također mora biti dobro razvijen zbog što bržeg akutnog oporavka organizma. Konačno, dobro planirana i programirana priprema, koja kreće od početne faze, je vrlo bitna za alpsko skijanje. Ne savjetuje se preskakanje bilo koje od opisanih faza pripreme, s naglaskom na neposrednu kao zadnji korak prije spuštanja stazom. Ako se ona ne odradi primjereno, rizik od ozljeđivanja se uvelike povećava zbog nespremnosti tijela na napore koji ga očekuju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KineziologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vjekoslav Cigrovski, (269286)