PRISUTNOST BROMIDA U PODZEMNIM VODAMA I NASTAJANJE BROMATA U VODI ZA PIĆE TIJEKOM OZONIRANJA (CROSBI ID 668190)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Novokmet, Glorija ; Ujević Bošnjak, Magdalena ; Ćurko, Josip ; Matošić, Marin ; Tomljenović, Filip
hrvatski
PRISUTNOST BROMIDA U PODZEMNIM VODAMA I NASTAJANJE BROMATA U VODI ZA PIĆE TIJEKOM OZONIRANJA
Ozoniranje spada u red najboljih metoda dezinfekcije vode za piće. Međutim, obradom vode u kojoj su prirodno prisutni bromidi u reakciji s ozonom mogu nastati bromati. Utjecaj bromata na ljudsko zdravlje smatra se štetnim te su oni klasificirani kao potencijalni kancerogeni na temelju istraživanja na životinjama. Na njihov nastanak utječe više čimbenika, čijom manipulacijom treba što više reducirati njihovo nastajanje. Minimiziranje nastanka bromata snižavanjem doze ozona, snižavanjem pH vrijednosti, temperature te dodatkom amonijaka trenutačno su jedine moguće opcije jer je uklanjanje bromata nakon nastanka neisplativo. U radu donosimo prikaz čimbenika koji utječu na nastajanje bromata. Budući da je prisutnost bromida u ulaznoj vodi ključna za formiranje bromata, u radu je istražena prisutnost bromida u podzemnim vodama na području kontinentalne Hrvatske.
bromati, bromidi, ozoniranje, podzemna voda, kontinentalna Hrvatska
nije evidentirano
engleski
BROMIDE OCCURRENCE IN THE GROUNDWATER AND BROMATE FORMATION IN DRINKING WATER DURING OZONATION
nije evidentirano
bromate, bromide, ozonation, groundwater, continental Croatia
nije evidentirano
Podaci o prilogu
63-73.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
VODA I JAVNA VODOOPSKRBA
Ujević Bošnjak, Magdalena
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)
978-953-7031-76-3
Podaci o skupu
XXII. Znanstveno-stručni skup "Voda i javna vodoopskrba"
predavanje
02.10.2018-05.10.2018
Sisak, Hrvatska