Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uloga ambalaže u osiguravanju zdravstvene ispravnosti hrane (CROSBI ID 667952)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Stipanelov Vrandečić, Nataša Uloga ambalaže u osiguravanju zdravstvene ispravnosti hrane // Knjiga sažetaka 11. Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Split : Osijek : Tuzla: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2018. str. 92-92

Podaci o odgovornosti

Stipanelov Vrandečić, Nataša

hrvatski

Uloga ambalaže u osiguravanju zdravstvene ispravnosti hrane

Da bi se hrana zaštitila i na siguran način transportirala, skladištila i dostavila krajnjem korisniku treba je staviti u odgovarajuću ambalažu koja ju štiti od mehaničkih, klimatoloških, kemijskih i mikrobioloških utjecaja. Ambalaža aktivno sudjeluje i u prodaji robe. Ona svojim oblikom, teksturom, grafičkim rješenjem i identifikacijom komunicira s potrošačem. Osim toga ona mora omogućiti jednostavnu i udobnu uporabu a istodobno biti atraktivna i suvremena. Ambalaža mora biti prilagođena kupovnoj moći potrošača, njihovoj potrošačkoj kulturi i navikama i mora biti usklađena sa standardima i propisima. Pri kreiranju ambalaže potrebno je tako odabrati elemente oblikovanja ambalaže (ambalažni materijal, prostorni oblik ambalaže, elemente grafičkog oblikovanja) i međusobno ih uskladiti kako bi ambalaža na optimalan način ispunila sve svoje funkcije. Suvremena dostignuća na polju ambalaže (novi ambalažni materijali i oblici i nove tehnike pakiranja), promjene u načinu života stanovništva (urbanizacija, razvoj prometa, nove higijenske i zdravstvene navike itd.) i povećana kupovna moć potrošača (potražnja za kvalitetnijom robom u boljoj, atraktivnijoj i skupljoj ambalaži) razlozi su za sve većom proizvodnjom i potrošnjom ambalaže. Razvoj tehnologije znatno utječe i na ambalažnu industriju. Uporaba biorazgradljivih materijala i materijala modificiranih nanočesticama, razvoj aktivne i inteligentne ambalaže te uporaba sustava za sljedivost proizvoda najznačajniji su trendovi u razvoju ambalaže koja može jamčiti sigurnost i zdravstvenu ispravnost hrane.

ambalaža, sigurnost hrane

nije evidentirano

engleski

The role of packaging in food safety

nije evidentirano

packaging, food safety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

92-92.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka 11. Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hranom do zdravlja

Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Split : Osijek : Tuzla: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7803-09-4

Podaci o skupu

11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

predavanje

18.10.2018-19.10.2018

Split, Hrvatska

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo