Uloga ambalaže u osiguravanju zdravstvene ispravnosti hrane (CROSBI ID 667952)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Stipanelov Vrandečić, Nataša
hrvatski
Uloga ambalaže u osiguravanju zdravstvene ispravnosti hrane
Da bi se hrana zaštitila i na siguran način transportirala, skladištila i dostavila krajnjem korisniku treba je staviti u odgovarajuću ambalažu koja ju štiti od mehaničkih, klimatoloških, kemijskih i mikrobioloških utjecaja. Ambalaža aktivno sudjeluje i u prodaji robe. Ona svojim oblikom, teksturom, grafičkim rješenjem i identifikacijom komunicira s potrošačem. Osim toga ona mora omogućiti jednostavnu i udobnu uporabu a istodobno biti atraktivna i suvremena. Ambalaža mora biti prilagođena kupovnoj moći potrošača, njihovoj potrošačkoj kulturi i navikama i mora biti usklađena sa standardima i propisima. Pri kreiranju ambalaže potrebno je tako odabrati elemente oblikovanja ambalaže (ambalažni materijal, prostorni oblik ambalaže, elemente grafičkog oblikovanja) i međusobno ih uskladiti kako bi ambalaža na optimalan način ispunila sve svoje funkcije. Suvremena dostignuća na polju ambalaže (novi ambalažni materijali i oblici i nove tehnike pakiranja), promjene u načinu života stanovništva (urbanizacija, razvoj prometa, nove higijenske i zdravstvene navike itd.) i povećana kupovna moć potrošača (potražnja za kvalitetnijom robom u boljoj, atraktivnijoj i skupljoj ambalaži) razlozi su za sve većom proizvodnjom i potrošnjom ambalaže. Razvoj tehnologije znatno utječe i na ambalažnu industriju. Uporaba biorazgradljivih materijala i materijala modificiranih nanočesticama, razvoj aktivne i inteligentne ambalaže te uporaba sustava za sljedivost proizvoda najznačajniji su trendovi u razvoju ambalaže koja može jamčiti sigurnost i zdravstvenu ispravnost hrane.
ambalaža, sigurnost hrane
nije evidentirano
engleski
The role of packaging in food safety
nije evidentirano
packaging, food safety
nije evidentirano
Podaci o prilogu
92-92.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka 11. Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hranom do zdravlja
Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Split : Osijek : Tuzla: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7803-09-4
Podaci o skupu
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
predavanje
18.10.2018-19.10.2018
Split, Hrvatska