Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Razvoj sintetske metode za pripravu α-O-manozida octene kiseline (CROSBI ID 667946)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Živković, Ivana ; Paurević, Marija ; Šrajer Gajdošik, Martina ; Ribić, Rosana ; Tomić, Srđanka Razvoj sintetske metode za pripravu α-O-manozida octene kiseline // International Conference 17th Ružička Days "Today Science - Tomorrow Industry" / Tomas, Srećko ; Ačkar, Đurđica (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 41-41

Podaci o odgovornosti

Živković, Ivana ; Paurević, Marija ; Šrajer Gajdošik, Martina ; Ribić, Rosana ; Tomić, Srđanka

hrvatski

Razvoj sintetske metode za pripravu α-O-manozida octene kiseline

Ugljikohidrati su važne organske makromolekule koje se tradicionalno uglavnom spominju u kontekstu izvora energije, dok se rjeđe tumače njihove esencijalne uloge u biološkim sustavima. Oligosaharidi nose informacije koje su određene mjestom vezanja monosaharida, konfiguracijom glikozidne veze (α- ili β-) te udjelom razgranatosti, što ih čini izvrsnim prenositeljima biološke informacije. Lektini su proteini koji specifično vežu šećerne strukture. Poseban tip lektina su manozni receptori koji su prisutni na površini različitih imunokompetentnih stanica, kao što su makrofagi i dendritičke stanice te su prepoznati kao potencijalne mete za vezanje manoziliranih antigena, relevantnih biološki aktivnih molekula koje sadrže manozu.1 Također se mogu koristiti za unos lijekova koji u svojoj strukturi sadrže manozu, te utjecati na sami tijek reakcija u imunološkom sustavu. Cilj ovog rada je razvoj metode priprave manozilirane karboksilne kiseline (2), važne podstrukture u sintezi spoja koji bi bio potencijalni adjuvant. Acetiliranjem D-manoze (1) (a) anhidridom octene kiseline uz jod kao katalizator, pripravljena je 1, 2, 3, 4, 6- penta-O-acetil-α, β-D- manopiranoza kojoj je selektivno je uklonjena anomerna acetatna zaštita na tri različita načina te je dobivena 2, 3, 4, 6- tetra-O-acetil-α- D-manopiranoza. U trećem koraku (c) je pripravljen O-manozid reakcijom tetraacetilirane manoze s tert-butil- bromacetatom i kalijevim karbonatom pri čemu je preferirano nastao α-anomer O-manozida. Anomerno čistom esteru uklonjena je tert- butilna zaštita pomoću trifluoroctene kiseline u suhom diklormetanu čime je pripravljena 2- (2, 3, 4, 6-tetra-O-acetil-α-D- manopiranoziloksi)octena kiselina (2) u dobrom prinosu, a strukture produkata su detaljno okarakterizirane 1H NMR i 13C NMR spektroskopijom.

Anomerna deacetilacija ; D-Manoza ; Glikozidi ; Lektini ; Ugljikohidrati

nije evidentirano

engleski

Development of a synthetic method for the preparation of alpha-O-mannoside of acetic acid

nije evidentirano

anomeric deacetylation ; D-mannose ; glycosides ; lectins ; carbohydrates

nije evidentirano

Podaci o prilogu

41-41.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

International Conference 17th Ružička Days "Today Science - Tomorrow Industry"

Tomas, Srećko ; Ačkar, Đurđica

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-57-3

Podaci o skupu

17. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija"

poster

19.09.2018-21.09.2018

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija