Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ispitivanje postupka prerade vode pilot postrojenjem i izrada tehnološkog projekta pripreme vode za piće vodocrpilišta u Garešnici (CROSBI ID 783257)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Sipos, Laszlo ; Markić, Marinko ; Vukšić, Milan ; Cvetnić, Matija Ispitivanje postupka prerade vode pilot postrojenjem i izrada tehnološkog projekta pripreme vode za piće vodocrpilišta u Garešnici // Comprehensive Water Technology. 2016.

Podaci o odgovornosti

Sipos, Laszlo ; Markić, Marinko ; Vukšić, Milan ; Cvetnić, Matija

hrvatski

Ispitivanje postupka prerade vode pilot postrojenjem i izrada tehnološkog projekta pripreme vode za piće vodocrpilišta u Garešnici

Sirova podzemna voda vodocrpilišta «Garešnica» ne zadovoljava Pravilniku o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/13), zbog povećanih koncentracija željeza, mangana, amonijaka, arsena, organskih tvari, a povremeno i boje vode. Na postojećem sustavu za preradu vode Vodocrpilišta u Garešnici, učinkovito se uklanja željezo, mangan i amonijak iz vode, ali ne i arsen, a povremeno ni boja prerađene vode. Radi definiranja optimalne tehnologije prerade vode na tom vodocrpilištu, te rekonstrukcije postojećeg sustava za preradu vode, provedena su ispitivanja pomoću pilot postrojenja. Istraživano je nekoliko mogućnosti prerade vode. Dokazano je da zasićenjem sirove vode čistim kisikom do koncentracija >50 mg/L, doziranjem određene koncentracije otopine KMnO4 i FeCl3, te biološkom filtracijom u jednom stupnju, moguće je dobivanje pitke vode iz vode Vodocrpilišta u Garešnici koji zadovoljava Pravilnik o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/13.). Primjena ultra i nanofiltracije, uz prethodnu biološku filtraciju radi uklanjanja željeza, mangana i amonijaka iz vode, nisu za sada dokazali opravdanim. Predlaže se relativno jednostavna rekonstrukcija postojećeg sustava za preradu vode uvođenjem postupka predfiltracije, te poboljšanjem sustava za aeraciju. Predloženi sustav rekonstrukcije postojećeg sustava za preradu vode na vodocrpilištu u Garešnici, provjeren je, a i provjerava se pilot postrojenjima u višemjesečnom kontinuiranom radu.

voda za piće ; željezo ; mangan ; amonijak ; arsen ; pilot postrojenje

28 str.

engleski

Drinking water pilot plant investigation and plant design for water supply Garešnica

nije evidentirano

drinking water ; ferric ; ammonium ; manganese ; arsenic ; pilot plant

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Comprehensive Water Technology

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Temeljne tehničke znanosti