Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena ekstrakta kakaove ljuske u proizvodnji kukuruznih snack proizvoda (CROSBI ID 423433)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kovač, Mario Primjena ekstrakta kakaove ljuske u proizvodnji kukuruznih snack proizvoda / Jozinović, Antun (mentor); Panak Balentić, Jelena (neposredni voditelj). Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Kovač, Mario

Jozinović, Antun

Panak Balentić, Jelena

hrvatski

Primjena ekstrakta kakaove ljuske u proizvodnji kukuruznih snack proizvoda

Ekstrudirani snack proizvodi predstavljaju grupu proizvoda koje konzumiraju sve dobne skupine i to u značajnim količinama. Budući da su ovi proizvodi uglavnom proizvedeni od sirovina bogatih škrobom (kukuruzna krupica, pšenična krupica i sl.), u zadnje vrijeme nastoji im se poboljšati nutritivna vrijednost primjenom različitih dodataka, koji u sebi imaju vrijedne komponente poput polifenola, prehrambenih vlakana, vitamina i sl. Cilj ovoga rada je bio ispitati mogućnost primjene ekstrakata kakaove ljuske, koja je nusproizvod u preradi kakaovog zrna, u proizvodnji kukuruznih snack proizvoda. Dobivenim ekstrudatima je ispitan ekspanzijski omjer, nasipna masa, boja, tvrdoća i lomljivost, udio ukupnih polifenola i antioksidativna aktivnost te se je na taj način utvrdila kvaliteta dobivenih proizvoda. Utvrđeno je da dodatkom ekstrakata kakaove ljuske dolazi do smanjenja ekspanzijskog omjera i povećanja nasipne mase, kao i povećanja tvrdoće i smanjenja lomljivosti ekstrudata. Dodatkom ekstrakata kakaove ljuske došlo je do potamnjivanja uzoraka te do povećanja udjela polifenola i porasta antioksidativne aktivnosti.

ekstruzija, kukuruzna krupica, ekstrakt kakaove ljuske, snack proizvodi

nije evidentirano

engleski

Application of cocoa shell extract in production of corn snack products

nije evidentirano

extrusion, corn grits, cocoa shell extract, snack products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

11.10.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija