Primjena ekstrakta kakaove ljuske u proizvodnji kukuruznih snack proizvoda (CROSBI ID 423433)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kovač, Mario
Jozinović, Antun
Panak Balentić, Jelena
hrvatski
Primjena ekstrakta kakaove ljuske u proizvodnji kukuruznih snack proizvoda
Ekstrudirani snack proizvodi predstavljaju grupu proizvoda koje konzumiraju sve dobne skupine i to u značajnim količinama. Budući da su ovi proizvodi uglavnom proizvedeni od sirovina bogatih škrobom (kukuruzna krupica, pšenična krupica i sl.), u zadnje vrijeme nastoji im se poboljšati nutritivna vrijednost primjenom različitih dodataka, koji u sebi imaju vrijedne komponente poput polifenola, prehrambenih vlakana, vitamina i sl. Cilj ovoga rada je bio ispitati mogućnost primjene ekstrakata kakaove ljuske, koja je nusproizvod u preradi kakaovog zrna, u proizvodnji kukuruznih snack proizvoda. Dobivenim ekstrudatima je ispitan ekspanzijski omjer, nasipna masa, boja, tvrdoća i lomljivost, udio ukupnih polifenola i antioksidativna aktivnost te se je na taj način utvrdila kvaliteta dobivenih proizvoda. Utvrđeno je da dodatkom ekstrakata kakaove ljuske dolazi do smanjenja ekspanzijskog omjera i povećanja nasipne mase, kao i povećanja tvrdoće i smanjenja lomljivosti ekstrudata. Dodatkom ekstrakata kakaove ljuske došlo je do potamnjivanja uzoraka te do povećanja udjela polifenola i porasta antioksidativne aktivnosti.
ekstruzija, kukuruzna krupica, ekstrakt kakaove ljuske, snack proizvodi
nije evidentirano
engleski
Application of cocoa shell extract in production of corn snack products
nije evidentirano
extrusion, corn grits, cocoa shell extract, snack products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
11.10.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar