Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza životnog ciklusa (LCA) procesa proizvodnje mliječne kiseline iz obnovljivih izvora (CROSBI ID 423417)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Grgić, Filip Analiza životnog ciklusa (LCA) procesa proizvodnje mliječne kiseline iz obnovljivih izvora / Trontel, Antonija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Grgić, Filip

Trontel, Antonija

hrvatski

Analiza životnog ciklusa (LCA) procesa proizvodnje mliječne kiseline iz obnovljivih izvora

U ovom radu izrađena je analiza životnog ciklusa LCA različitih procesa proizvodnje mliječne kiseline iz obnovljivih sirovina (pšenična slama, kukuruzovina) s pomoću homofermentativne bakterije mliječne kiseline L. amylovorus DSM 20531T. Za izradu analize korišteni su rezultati dobivenim tijekom istraživanja na projektu „Održiva proizvodnja bioetanola i biokemikalija iz otpadnih poljoprivrednih lignoceluloznih sirovina“ (HRZZ-9158), a za izračun korišten je računalni program SPIonExcell. Specifična parcijalna površina atot čija vrijednost predstavlja manji ili veći utjecaj na okoliš te ekonomsku i ekološku održivost korištena je za kvanititativni prikaz održivosti procesa. Izračunate parcijalna specifična površina za procese proizvodnje mliječne kiseline iz hidrolizata pšenične slame i hidrolizata kukuruzovine iznose atot=7411.04 m2/1 kg i 5354.35 m2/1 kg proizvedene mliječne kiseline. Kako niža vrijednost parcijalne specifične površine predstavlja veću održivost procesa s ekonomske i ekološke perspektive može se zaključiti da je kukuruzovina pogodnija sirovina za kiselinsku predobradu i za proizvodnju mliječne kiseline. Parcijalna specifična površina za proces simultane hidrolize predobrađene pšenične slame (dobivene alkalnom predobradom) i fermentacije do mliječne kiseline iznosi atot=6487, 56m2/1 kg proizvedene mliječne kiseline. Usporedbom procesa proizvodnje mliječne kiseline iz pšenične slame kiselinskom i alkalnom predobradom može se zaključiti da proces alkalne predobade ima veću održivost od procesa kiselinske predobrade pšenične slame.

ekološka održivost, LCA analiza, lignocelulozne sirovine, mliječna kiselina, SPI indeks

nije evidentirano

engleski

Life cycle analysis (LCA) in production of lactic acid from renewable energy sources

nije evidentirano

: ecologic sustainability, LCA analysis, lignocellulose raw materials, lactic acid, SPI index

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

19.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija