Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj primjenjene metode ekstrakcije na izolaciju bioaktivnih komponenti iz lavande (CROSBI ID 423412)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Butorac, Valentina Utjecaj primjenjene metode ekstrakcije na izolaciju bioaktivnih komponenti iz lavande / Generalić Mekinić, Ivana (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2018

Podaci o odgovornosti

Butorac, Valentina

Generalić Mekinić, Ivana

hrvatski

Utjecaj primjenjene metode ekstrakcije na izolaciju bioaktivnih komponenti iz lavande

Lavanda je mediteranska aromatična biljka koja se zbog atraktivnog izgleda i ugodnog, intenzivnog mirisa najčešće koristi u dekoracijske svrhe ili u pripravi kozmetičkih preparata. Cilj ovog istraživanja je bio istražiti najpogodniju metodu i uvjete ekstrakcije fenolnih spojeva iz lavande te odrediti antioksidacijski potencijal pripravljenih ekstrakata. U istraživanju su korištena dva ekstrakcijska otapala, voda i 80%-tni etanol, a varijacije ekstrakcija su uključivale različito vrijeme ekstrakcije (30, 60 i 90 minuta) u ultrazvučnoj kupelji. Osim toga testirana je i učinkovitost ekstrakcije pri različitim temperaturama (sobnoj temperaturi i pri 60 °C), utjecaj miješanja kao i maceracija u trajanju od 72 h. Sadržaj ukupnih fenola u pripravljenim ekstraktima lavande je određen Folin-Ciocalteu metodom, dok je antioksidacijska aktivnost testirana FRAP (engl. Ferric Reducing/Antioxidant Power) i DPPH (2, 2-difenil-1-pikril hidrazil) metodom. Najveća količina fenola izmjerena je u vodenom ekstraktu pripravljenom djelovanjem ultrazvuka tijekom 90 min pri temperaturi od 60 °C (4873 mg GAE/L), dok je najbolju redukcijsku aktivnost pokazao etanolni ekstrakt pripravljen maceracijom pri sobnoj temperaturi tijekom 72 h uz prethodno miješanje tijekom 30 minuta, a antiradikalnu aktivnost etanolni ekstrakt pripravljen djelovanjem ultrazvuka tijekom 90 min pri temperaturi od 60 °C.

lavanda, ekstrakcija, fenolni spojevi, FRAP, DPPH

nije evidentirano

engleski

Influence of the applied extraction method on isolation of bioactive components from lavender

nije evidentirano

lavender, extraction, phenolic compounds, FRAP, DPPH

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

24.10.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija