Usporedba kvalitete plodova jagode iz različitih sustava uzgoja (CROSBI ID 423376)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Zečević, Alma
Duralija, Boris
hrvatski
Usporedba kvalitete plodova jagode iz različitih sustava uzgoja
Tijekom 2018. godine u laboratoriju Agronomskog fakulteta u Zagrebu obavljena je analiza kvalitete plodova jagode stalnorađajuće sorte 'Murano' i jednorodne sorte 'Joly' uzgojenih na tri različite lokacije u Zagrebačkoj županiji. Dva tipa uzgoja koja su također uspoređivana su bila hidroponski sustav u supstratu i sustav uzgoja gdje je korijen bio u tlu. Ispitivani fizikalni parametri bili su masa (g), tvrdoća (kg/cm2) i boja ploda, a kemijski topljiva suha tvar (oBrix) i ukupne kiseline (g/l). Iako postavljena hipoteza daje prednost hidroponskom sustavu uzgoja, najbolje odnose parametara kvalitete ploda su pokazali plodovi stalnorađajuće sorte neutralnog dana 'Murano' i to iz sustava uzgoja u tlu. U obje berbe, sorta 'Murano' iz sustava uzgoja u tlu je imala najmanju masu ploda (19, 48 g) i najtvrđe plodove (0, 57 kg/cm2) te je ovime dokazana negativna korelacija parametara mase i tvrdoće ploda jagode opisana ranije u literaturi. Isti plodovi su pokazali najviše vrijednosti omjera topljive suhe tvari i ukupnih kiselina (1, 78) u drugoj berbi dok su u prvoj berbi jedino signifikantno niže vrijednosti spomenutog parametra zabilježene kod plodova sorte 'Murano' iz hidroponskog sustava uzgoja (0, 93).
Fragaria x ananassa Duch., stalnorađajuće sorte, jednorodne sorte, hidroponski uzgoj
nije evidentirano
engleski
Comparision of strawberry fruit quality from different cultivation systems
nije evidentirano
Fragaria x ananassa Duch., day-neutral strawberry, short-day strawberry, hydroponic system
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
20.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb